ОСТАННІ НОВИНИ

Китайський спецпредставник їде в Україну та РФ

Наталя Дуляба

|

У Міністерстві закордонних справ КНР заявили, що спеціальний представник Китаю у справах Євразії Лі Хуей відвідає Україну наступного тижня з метою «сприяння мирним переговорам». Про це пише Українська правда з посиланням на CNN.

Поїздка китайського спецпредставника розпочнеться 15 травня – він відвідає не лише Україну та Росію, а й  Польщу, Францію і Німеччину.

Речник міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь під час брифінгу для преси заявив, що «візит китайських представників до відповідних країн є ще одним проявом прихильності Китаю переконувати і сприяти переговорам, повністю демонструючи, що Китай твердо стоїть на боці миру».

Як повідомляв Львівський портал, 26 квітня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із главою КНР Сі Цзіньпіном. Це була перша розмова лідерів країн після повномасштабного вторгнення, яке здійснила Росія в лютому 2022 року.

Під час годинної розмови обидва лідери обговорили низку питань, акцент був на війні. Зі свого боку Китай, як відомо, обіцяв відправити експосла КНР в Росії Лі Хуея як спецпредставника в Україну та інші країни для комунікації щодо врегулювання «української кризи» (Пекін досі публічно не називає війну в Україні війною).

Додамо, що Китай має власний так званий «мирний план», опублікований у першу річницю російського вторгнення в Україну. У ньому держава висловила свою позицію щодо «політичного врегулювання кризи в Україні» 12 пунктами, втім без розгорнутих пояснень. Через це їх можна трактувати по-різному.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *