ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові знесли віллу «Люсія»

Наталя Дуляба

|

У Львові на вул. Свєнціцького, 16 більше немає вілли «Люсія», оскільки її знесли власники. Руїни замість автентичного будинку були вже станом на вечір понеділка, 15 травня. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Ще 4 травня перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко попереджав про підготовку до можливих будівельних робіт, адже захаращену територію вілли взялися розчищати від дерев і чагарників.

Наступного дня стало відомо, що власник вілли «Люсія», ОСББ «Свєнціцького-16», через суд виключив її зі списку Державного реєстру нерухомих пам’яток. І мерія, і Мінкульт готувались оскаржувати це рішення та повернути будівлі статус пам’ятки.

Втім станом на вечір понеділка, 15 травня, віллу «Люсія» вже розібрали. Кореспондент Львівського порталу, проїжджаючи повз, на її місці побачив лише руїни.

Фото вілли станом на 16 травня 2023 року, Zaxid.net (вгорі). Фото внизу зроблене невдовзі перед знесенням (Facebook Андрія Москаленка)

Передісторія

ОСББ «Свєнціцького-16» неодноразово заявляло про намір збудувати нове житло на місці вілли «Люсія», зведеної наприкінці XIX століття за проєктом архітектора Івана Долинського. Тому на початку 2018 року віллу внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що унеможливило проведення будь-яких робіт на об’єкті без погодження Міністерства культури.

Згодом власники через суд скасували наказ Львівської ОДА, яким віллі було присвоєно статус пам’ятки. На це мерія Львова подала апеляцію, судова тяганина тривала дотепер.

Сама вілла фактично знищена зсередини, пошкоджено стіни і фундамент, фасад. Тут уже майже не залишилось даху, через що будівля з кожним роком руйнується все більше. Зі свого боку ОСББ «Свєнціцького-16» нічого не робило, аби відновити пам’ятку, а лише наполягало на новому будівництві на цьому місці.

Через руйнування автентичного будинку адміністративна комісія при виконкомі Львівської міськради двічі накладала на ОСББ штраф розміром 170 тисяч гривень, втім нещодавно організація таки його скасувала у судовому порядку.

Після скандалів й ажіотажу у медіа, який виник довкола вілли, її власники та мерія дійшли до певного консенсусу і домовились провести архітектурний воркшоп. Таким чином мали б дійти до спільного рішення, що саме робити з пам’яткою і якою мала б виглядати її перебудова.

Уже менш ніж за місяць після таких домовленостей стало відомо про завершення воркшопу, під час якого архітектори запропонували кілька варіантів забудови вілли. Детальніше читайте тут.

Довідково:

Віллу «Люсію» на вул. Свєнціцького, 16 збудували наприкінці XIX століття за проєктом архітектора Івана Долинського як будинок для однієї родини. Зі самого початку тут мешкала сім’я радника цісарсько-королівського пана Юзефа Ольпінського. До 1939-х років віллу перелаштовували під кожного нового власника, проте остаточних змін всередині вона зазнала після II Cвітової війни, коли будинок перепланували під п’ять окремих квартир.

Ззовні будівлю не змінювали, вона залишилась такою ж як при будівництві. Одним із найцінніших автентичних елементів є дерев’яне різьблення на даху, яке збереглося донині лише частково.

Тривалий час вілла «Люсія» була у комунальній власності, втім у 2008 році власники квартир почали їх активно продавати. Зараз пам’ятка є фактично зруйнованою, а її прибудинкова територія захаращена настільки, а до вілли навіть не підійдеш.

Вілла станом на 2018 рік:

Те, що залишилось від пам’ятки, станом на літо 2020 року:

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Zaxid.net, Андрій Москаленко, Львівський портал, із мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *