ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові хочуть знести старовинну віллу Люсію

Єва Корнійчук

|

Будинок на вул. Свєнціцького, 16 (віллі Люсія) опинився під загрозою зникнення. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

 

«Сьогодні склалась ситуація, що вілла перебуває зараз в не найкращому стані. Якщо ми говоримо про зиму – там є труднощі з дахом. Маємо зараз маємо розуміння керівника ОСББ в тому, що її треба зараз накрити, щоб туди всередину не затікала вода. І позицією міста є те, що історична цінність цієї будівлі має бути збережена. Власне, яким чином – сьогодні існує ряд юридичних документів, тому це питання. Минулого тижня було звернення до Міністерства культури, щоб внести цю будівлю в перелік нововиявлених об’єктів пам’яток. І що найважливіше – сьогодні є важлива спільна праця з власниками цієї будівлі в тому, щоби історичну цінність можна було зберегти. Яким чином – це є вже робота архітекторів, робота істориків в тому, щоби цей процес був відкритим, був прозорим», – наголосив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«Це вілла, яка була збудована для однієї родини – для радника цісарсько-королівського пана Олпінського. І протягом того часу до 39-го року використовувалась як однородинний будинок. В радянський час цю віллу, на жаль, націоналізували і там зробили 5 помешкань, що не додали віллі краси і комфорту проживання. Тому що її поділили, перепланували і відповідно там мешканцям жилося доволі некомфортно. Цим і скористались  люди, які хотіли викупити цю будівлю, тому мешканці радо продали свої помешкання. А новий власник, який створив там ОСББ, мав на меті побудувати там будинок, тому що там є непогана присадибна ділянка до цього будинку. Хоча ця вілла не внесена в реєстр пам’яток, але це не означає, що вона не має свої цінності. Вона має свою цінність як архітектурну – бо вона є зразком такого двіркового стилю, крім того вона є роботи архітектора Долинського. Це є авторський проект. Крім того  там мешкав якийсь час Станіслав Лемпінський, який був одним з провідних філософів Львова, одним із засновників львівської філософської школи. І це також дає свій відбиток цій будівлі.

Будинок № 16 на вул. Свєнціцького не належить до пам’яток архітектури. Власність будинку ОСББ «Свєнціцького, 16». Власник двічі звертався до управління охорони історичного середовища ЛМР щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування «Будівництва багатоквартирного житлового будинку на даній ділянці зі знесенням існуючого». Однак, він отримав негативну відповідь з вимогою зберегти існуючий будинок. Тому історико-містобудівне обґрунтування власник погодив в обласному управління збереження культурної спадщини та в Міністерстві культури України.

У лютому 2017 року ОСББ «Свєнціцького, 16» звернулося до управління щодо надання висновків про можливість та умови здійснення містобудівних, архітектурних перетворень «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з підземним паркінгом та з вбудованими приміщеннями комерційного призначення». Отримали негативний висновок, який оскаржили у суді. Галицький районний суд розглянув справу та зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо можливості будівництва багатоповерхового будинку.

Ухвалу суду управління отримало 20.11.2017 р. Управління готує апеляцію з зазначенням нововиявлених обставин. Управління опрацювало документацію для внесення будинку по реєстру пам’яток, яку надало для прийняття рішення в Обласне управління архітектури та містобудування. Також ОСББ «Свєнціцького, 16» звернулося в департамент містобудування ЛМР для отримання містобудівних умов та обмежень. Зі слів архітектора проекту Е. Несторовича, забудовника зобов’язали опрацювати проект детального планування території для отримання містобудівних умов та обмежень», – розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *