ОСТАННІ НОВИНИ

ЗМІ вважають, що українська ППО збила над Києвом «Кинджал»

Наталя Дуляба

|

У ніч на 4 травня у небі над Києвом вперше вдалося перехопити і збити гіперзвукову ракету Х-47 «Кинджал», засобів для знищення якої донедавна в України не було. Найімовірніше, це вдалося зробити завдяки ЗРК Patriot, пише військове видання Defense Express.

Проаналізувавши отримані фото уламків збитої ракети, видання дійшло до висновку, що йдеться саме про гіперзвукову ракету «Кинджал». Її збили уночі 4 травня, коли Київ атакували дрони-камікадзе та, як зауважувала сама КМВА, «ракети, ймовірно, балістичного типу».

Про балістичну загрозу говорив і речник Повітряних Сил Юрій Ігнат, адже уночі 4 травня злітав літак МіГ-31, здатний нести «Кинджали». Втім на той момент він не міг підтвердити, що саме застосували окупанти.

Як стверджують експерти Defense Express, уламок, що впав без бойової частини на території одного зі столичних парків, має характерний для «Кинджала» носовий обтічник. Крім того, уламок отримав ураження з пробиттям, що дозволяє оцінити товщину матеріалу, необхідного для того, щоб витримати високу температуру під час розгону до гіперзвукової швидкості.

«Це також вказує на те, що перехоплення було доволі ефективним зі знищенням бойової частини ще у повітрі. З цим й пов’язаний потужний вибух, який чули кияни уночі 4 травня», – пише видання.

Щодо заяв саме про балістичну загрозу видання пояснює: російська ракета «Кинджал», хоч і розганяється до гіперзвукових швидкостей, але не може підтримувати таку швидкість постійно. Відтак уже на термінальній ділянці, тобто під час атаки, ракета заходить на ціль за балістичною траєкторією та має хоча й високу, але далеко не гіперзвукову швидкість.

А як відомо, Україна вже офіційно отримала засоби, які можуть боротися з балістичними цілями, – ЗРК Patriot. Тому видання припускає, що саме цей комплекс і був успішно використаний.

Після публікації Defense Express щодо збиття над Києвом «Кинджала» у командуванні Повітряних Сил попередили, що давати коментарів з цього приводу наразі не будуть.

Нагадаємо, гіперзвукові ракети повітряного базування «Кинджал» – найсучасніший тип ракет, який мають на озброєнні ЗС РФ з 2018 року. Досі було відомо, що тактико-технічні характеристики цих ракет не дозволяли існуючим у ЗСУ засобам протиповітряної оборони ефективно виявляти та знищувати їх.

Саме «Кинджалами» російські окупанти обстріляли військовий об’єкт на Вінниччині торік 7 серпня. Тоді, власне, й не спрацювала система оповіщення про ракетну небезпеку.

За даними українських Повітряних Сил, Росія прийняла на озброєння лише кілька десятків ракет «Кинджал». Їх окупанти бережуть і намагаються застосовувати лише по надзвичайно важливих цілях.

Бойова частина цієї ракети становить 500 кг. Після пуску з літака вона піднімається на велику висоту у верхні шари атмосфери, а при заході на ціль по балістичній траєкторії може розвивати швидкість близько 12 000 км/год. Дальність польоту – близько 2000 км.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *