ОСТАННІ НОВИНИ

Комісія Мінкульту перевірятиме Почаївську лавру

Ольга Денисяка

|

Міністерство культури та інформаційної політики створило комісію, яка перевірить об’єкти Почаївської лаври, які наразі у використанні УПЦ МП. Про це пише Українська правда.

«У нас створено комісії з перевірки використання об’єктів як у Почаївській лаврі, так і на території Чернігівського заповідника, де вже призупинено дії угод щодо використання деяких об’єктів заповідника», – зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

Він підкреслив, що у Почаївській лаврі робота наразі лише розпочинається.

«Там інша ситуація порівняно з Києво-Печерською лаврою, бо є Кременецький заповідник, є Почаївська лавра, є взаємини між ними. У Кременецькому заповіднику в одному з храмів припинився термін угоди про використання. У нас також знаходиться справа у місцевому суді щодо того, чому нас не допускають до цього храму, але це процес», – розповів міністр.

Ткаченко додав, що Мінкульт перебуває у «цивілізованому діалозі» з представниками УПЦ МП у Чернігові.

З чого все почалося?

2 грудня 2022 року Україна запровадила санкції проти Московського патріархату, через системну антиукраїнську діяльність УПЦ МП в Україні та пропагування так званого «рускава міра». Правоохоронцями було відкрито низку кримінальних проваджень.

Конституційний суд України також визнав конституційним закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає обов’язкову згадку в назві УПЦ Московського патріархату приналежності до Російської православної церкви (РПЦ).

УПЦ Московського патріархату мала залишити Києво-Печерську лавру ще 29 березня 2023 року, але філія РПЦ не хоче віддавати української святині і обіцяє судитися.

Із 21 березня 2023 року попам Московського патріархату заборонили вхід до мощів Києво-Печерської лаври.

23 березня Московський патріархат пообіцяв захищати «свою» Києво-Печерську лавру.

29 березня 2023 року ПЦУ призначила нового намісника Києво-Печерської лаври.

30 березня комісія Мінкульту, яка має провести інвентаризацію в Києво-Печерській лаврі, не потрапила у перше приміщення, бо воно виявилось закритим. Згодом правоохоронці зупинили автомобіль, яким намагалися вивезти ікону з Києво-Печерської лаври.

Мінкульт також звернувся до поліції через те, що комісію з приймання-передачі державного майна національного заповідника «Києво-Печерська лавра» не впустили туди.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *