ОСТАННІ НОВИНИ

Буданов про витік секретних документі Пентагону: Це вигідно Росії

Наталя Дуляба

|

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, коментуючи витік секретних документів із Міністерства оборони США, заявив, що в такій інформаційній війні немає нічого нового, і вигоду від цього отримує лише РФ. Про це він сказав в інтерв’ю ABC News, пише Інтерфакс-Україна.

«Росія – єдиний бенефіціар від цього», – сказав очільник української розвідки.

Буданов підтвердив, що розмовляв зі своїми американськими колегами незабаром після того, як стало відомо про витік. Він упевнений: «немає ризику» того, що це питання завдасть шкоди відносинам між Україною та США.

Також Кирило Буданов применшив імовірний вплив витоку даних на перебіг подій на полі бою:«Якщо є проблема, її буде вирішено. Якщо проблеми немає, тим краще. На реальні результати наступальної операції це вплинути не зможе».

Крім того, Буданов говорив про спроможність українських Збройних Сил домогтися прогресу в майбутньому контрнаступі, незважаючи на те, що деякі офіційні особи США припустили, що будь-які прогнозовані успіхи, імовірно, будуть скромнішими, ніж блискавична минулорічна операція.

«Якими будуть результати цих дій? Я думаю, що в найближчому майбутньому всі це побачать і відчують», – відзначив глава ГУР, але визнав, що успішний контрнаступ Україні «вкрай потрібен».

Також Кирило Буданов сказав, що йому невідомо про якісь вимоги, висунуті західними союзниками, і про те, що подальша підтримка залежатиме від успіху на полі бою. Водночас він додав, що «без перемог рано чи пізно постане питання, чи варто продовжувати підтримувати Україну».

Як повідомляв Львівський портал, 13 квітня Федеральне бюро розслідувань США оголосило про арешт у справі розслідування витоку секретної інформації з Пентагону, пов’язаної зокрема з військовими планами України.

У злитті секретних документів Пентагону підозрюють 21-річного службовця Національної гвардії з Массачусетса Джека Тейшейру. За версією слідства, він міг зробити це через сервер геймерської платформи Discord.

Передісторія

На початку квітня у Twitter і Telegram з’явилися нібито засекречені військові документи, які деталізують плани США і НАТО щодо розбудови української армії перед запланованим контрнаступом. Пентагон розпочав власне розслідування, хто ж міг стояти за цим витоком.

Згодом у США заявили, що до «зливу» даних щодо українського контрнаступу може бути причетна РФ або проросійські елементи.

Військові аналітики заявили NYT, що деякі розділи документів, ймовірно, були змінені – у них завищені американські оцінки загиблих українських військових і занижені оцінки загиблих російських військових. На думку експертів, ці зміни можуть вказувати на спроби дезінформації з боку Москви.

У Головному управлінні розвідки України вважають, що так званий «план контрнаступу» ЗСУ, який з’явився у мережі, може бути або інформаційно-психологічною спецоперацією росіян, або повністю фейком.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *