ОСТАННІ НОВИНИ

Розвідка підозрює, що злитий в мережу «план контрнаступу» є спецоперацією РФ

Наталя Дуляба

|

Так званий «план контрнаступу» ЗСУ, який з’явився у мережі, може бути або інформаційно-психологічною спецоперацією росіян, або повністю фейком. Про це в ефірі національного телемарафону сказав представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

«Останні десятиліття найуспішніші операції російських спецслужб проходили в фотошопі. З попереднього аналізу цих матеріалів ми бачимо брехливі цифри щодо втрат з обох сторін (з боку РФ втрати значно занижені, з боку України – навпаки, – ред.). Частина інформації явно зібрана з відкритих джерел… І це може бути не витік, а повністю вигадана інформація… Будемо чекати офіційних коментарів (Пентагону, – ред.). Але українському суспільству немає підстав хвиоюватися», – відзначив він.

За словами представника української розвідки, такий «вкид» є вигідним для росіян, ним вони хочуть уповільнити/зірвати український контрнаступ і допомогу західних партнерів.

«Ми бачили у цих документах абсолютно спотворені цифри щодо втрат. Це робиться з метою дестабілізувати ситуацію і в Україні, і в самій Росії, де суспільство відчуває рівень ліквідованих в Україні солдатів. Також це робиться, щоб породити сумніви серед громадськості за кордоном. Тобто мотивація для таких дій у росіян є. Чи маємо ми справу з витоком чи банальним ІПСО, думаю, відповіді на це питання незабаром будуть», – зауважив Андрій Юсов.

Він додав, що про потреби української армії посадові особи різних рівнів неодноразово висловлювалися публічно. Тому ні для кого не є секретом, що Україна ставить питання про авіацію, танки, боєприпаси та іншу зброю й техніку, необхідну для деокупації своїх територій.

При цьому Андрій Юсов підкреслив: контрнаступ буде, а головні плани України ворог побачить і відчує на полі бою.

Нагадаємо, Twitter і Telegram з’явилися нібито засекречені військові документи, які деталізують плани США і НАТО щодо розбудови української армії перед запланованим контрнаступом. Видання New York Times написало, що наразі Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком документів, які з’явилися у соцмережах.

Військові аналітики заявили NYT, що деякі розділи документів, ймовірно, були змінені – у них завищені американські оцінки загиблих українських військових і занижені оцінки загиблих російських військових. На думку експертів, ці зміни можуть вказувати на спроби дезінформації з боку Москви.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *