ОСТАННІ НОВИНИ

Скільки українців не вірять в перемогу України у війні

Андрій Котенський

|

93% українців вірять у перемогу України у війні. Не вірять – лише 3,5% опитаних. Такі результати нещодавнього опитування проведеного соціологічною службою Центру Разумкова.

Від серпня минулого року позиція українців щодо перемоги не змінилися. Переконані в перемозі України переважна більшість мешканців усіх макрорегіонів (83,5% жителів Східного регіону, 91% жителів Півдня і 96% жителів Західного і Центрального регіонів). Не вірять у перемогу України 9% жителів Сходу, 3% жителів Півдня, 2,5% – Центрального регіону і 1% жителів Заходу країни.

Серед тих, хто спілкується вдома переважно українською мовою, вірять у перемогу 95%, серед тих, хто спілкується російською – 87%.

Серед тих, хто вірить у перемогу України, 50% вважають, що ця перемога настане до кінця 2023 року, 26% – що вона відбудеться через 1–2 роки, 7% – через 3–5 років, 1% – не раніше ніж за 5 років, і 0,4% – що перемога навряд чи настане за їх життя.

Ставлення до можливості переговорів з Росією

У вересні–жовтні 2022р. 17% вважали, що переговории з Росією «це дієвий спосіб досягнення миру, яким слід скористатися вже зараз», а 64% були не згодні з цим. У лютому-березні 2023р. частка тих, хто так вважає, стала ще меншою (13%), а тих, хто з цим не згоден, зросла до 72%.

Також менше стало тих, хто погоджується з судженням «переговори з Росією слід вести тільки після витіснення її військ на лінію протистояння станом на 23 лютого 2022 року» (зменшення з 21% до 18%), і з 60% до 65% стало більше тих, хто з цим не згоден. Зате більше стало тих, хто вважає, що «переговори з Росією слід вести тільки після витіснення (виведення) її військ на кордони станом на 1991 рік» (згодні відповідно 57,5% і 61%), не згодні відповідно 22% і 21%.

Опитування проводили методом face-to-face лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Всього було опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *