ОСТАННІ НОВИНИ

Диктатор Лукашенко погрожує притягти з Росії стратегічну ядерну зброю

Андрій Котенський

|

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко у своєму зверненні до народу в п’ятницю заговорив про можливість розміщення російської стратегічної ядерної зброї на білоруській території. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на БЕЛТА.

У зверненні Лукашенко спершу нагадав про домовленість із президентом Росії Владіміром Путіним розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю, для чого, заявив він, «уся інфраструктура створена і готова».

«Треба буде, ми з Путіним вирішимо і введемо сюди і стратегічну ядерну зброю. І вони це повинні розуміти, мерзотники, які там за кордоном сьогодні намагаються підірвати нас зсередини і ззовні. Ми ні перед чим не зупинимося, захищаючи свої країни, свої держави і свої народи», – додав самопроголошений президент Білорусі, на країну якого ніхто не нападав…

Він додав, що ядерна зброя в Білорусі, на його думку, змусить «усіх заокеанських яструбів та їхніх сателітів» рахуватися з «нашим народом, якщо іншої мови не розуміють».

Стратегічна ядерна зброя – це умовна назва ядерної зброї, що має міжконтинентальний радіус ураження. Її носіями є міжконтинентальні крилаті й балістичні ракети та стратегічні бомбардувальники.

Нагадаємо, минулого тижня президент Росії Владімір Путін заявив, що у Білорусі до липня розмістять тактичну ядерну зброю і порівняв власні ядерні плани з розміщенням США своєї зброї в Європі. Він наполягав на тому, що Росія не порушить обіцянки щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

У Білорусі вважають, що розміщення ядерних боєзарядів РФ на території країни без передання Мінську контролю за ними не суперечить міжнародному праву, та вказують на аналогічну практику НАТО.

Нагадаємо, напередодні російський диктатор Владімір Путін заявив, що збирається до 1 липня розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі.

В американському Інституті вивчення війни назвали це черговою спробою маніпулювати Заходом. Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив, що наразі США не бачать жодних ознак переміщення російської ядерної зброї до Білорусі.

Зі свого боку глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі може становити загрозу для безпеки Європейського Союзу та пригрозив санкціями.

А секретар РНБО України Олексій Данілов вважає, що заяви Путіна про переміщення частини ядерної зброї до Білорусі наближають дестабілізацію Росії.

У ГУР переконані, що Путін вдається до ядерного шантажу, бо зазнає поразки на полі бою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *