ОСТАННІ НОВИНИ

Інженер заводу «Мотор Січ» був російським агентом

Наталя Дуляба

|

Спецслужби викрили двох нових російських агентів, серед них виявився інженер-конструктор заводу «Мотор Січ» і неповнолітній житель Київщини. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора України.

Так, інженер-конструктор заводу «Мотор Січ» із Запоріжжя і 17-річний житель Київської області працювали на ворога.

За даними слідства, вони проводили фото- та відеозйомку військових об’єктів, державних органів та органів місцевого самоврядування, а також об’єктів критичної інфраструктури на території Київщини й Запоріжжя.

Зібрані дані через месенджер агенти  надсилали представнику спецслужб РФ, який за виконану «роботу» перераховував їм на банківські картки гроші.

Обох зрадників спіймали під час виконання чергового завдання від країни-агресора.

Як додають в СБУ, інженера «Мотор Січі» затримали під час того, як він фотографував у Запоріжжі військовий шпиталь і прокуратуру з прив’язкою до місцевості.

Неповнолітній попався спецслужбам у передмісті Києва, де хотів сфотографувати одну з будівель ДСНС.

«Розвідінформація потрібна була окупантам для проведення ракетних ударів по українських об’єктах та підготовки диверсій на території регіонів», – кажуть в СБУ.

Також відомо, що обох зрадників завербував на початку лютого 2023 року кадровий співробітник управління ФСБ в Алтайському краї РФ. Це відбулося у Telegram, де на одному з каналів фігуранти періодично публікували свої прокремлівські коментарі.

Під час обшуку правоохоронці виявили у телефонах затриманих докази їхньої роботи на Росію.

Правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.111 ККУ (державна зрада). Фігурантам справи вже обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

За скоєне зловмисникам загрожує від 15 років тюрми до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Додамо, що ПАТ «Мотор Січ» спеціалізується на виробництві авіаційної техніки. Її попереднього керівника В’ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньо-економічної діяльності підозрюють у колабораційній діяльності та пособництві РФ.

За версією слідства, посадовці незаконно постачали Росії гуртові партії українських двигунів для ударних вертольотів Ка-52, Мі-28Н і Мі-8. Схему реалізовували через три країни-посередники на Близькому Сході, в Європі і Східній Азії. Отримані двигуни росіяни масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну.

Окрім того, сам Богуслаєв на початку повномасштабної війни наказав розукомплектувати гелікоптери, щоб українські льотчики не могли ними скористатися.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОГУ і СБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *