ОСТАННІ НОВИНИ

Топ-генерал НАТО підтримує надання Україні F-16 та ATACMS

Андрій Котенський

|

Головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі підтримує надання Україні найбільш сучасної західної зброї включно з винищувачами F-16 та ракет великого радіусу дії для наближення її перемоги у війні з Росією. Про це Каволі сказав під час закритого брифінгу для американських законодавців у п’ятницю, про зміст якого виданню Politico розповіли п’ятеро присутніх, повідомляє Українська правда.

На закритому брифінгу за участю понад 10 членів Палати представників і Сенату США Каволі запитали, чи допоможуть винищувачі F-16 Україні перемогти у війні з Росією. Він відповів: «Так».

Питання про F-16 було частиною більш широкої дискусії про війну в Україні й те, що їй потрібно для успішного переходу в контрнаступ і зупинки наступальних дій Росії на сотнях кілометрів лінії фронту.

Американський генерал сказав, що США та їхні союзники повинні надіслати Україні найсучасніше озброєння, яке можливо передати. Йдеться про сучасні літаки, безпілотники і ракети з дальністю польоту понад 100 кілометрів, такі як ATACMS.

Один зі співрозмовників Politico наводить слова Каволі про те, що ця зброя потрібна Києву для «посилення бою в глибині (фронту)». За словами іншого конгресмена США, командувач силами НАТО в Європі вважає, що це дозволить Україні «просунутися далі» до позицій РФ на українському кордоні.

Як зауважує Politico, слова Каволі йдуть далі, ніж попередні публічні коментарі посадовців, які заявляли, що не виключають відправку винищувачів у майбутньому, але вважають, що більш нагальною потребою є протиповітряна оборона.

Раніше міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав надати Україні балістичні ракети дальністю до 300 км ATACMS.

В ЄС наразі не зобов’язувались надати Україні винищувачі.

Зазначимо, що під час пресконференції в Брюсселі 9 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що вже є «певні позитивні рішення» щодо передачі Україні західних винищувачів, але Росії про них знати не слід.

Напередодні прем’єр Британії Ріші Сунак підтвердив, що Лондон готовий розглядати надання Україні винищувачів і рішення про навчання пілотів фактично є першим кроком до цього.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *