ОСТАННІ НОВИНИ

Шмигаль не знайшов підстав, щоб відібрати у Бойка звання Героя України

Наталя Дуляба

|

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль не знайшов достатньо підстав для застосування персональних санкцій щодо одного з лідерів забороненої проросійської партії ОПЗЖ Юрія Бойка. Про це йдеться у відповіді Офісу президента на запит Руху «Чесно».

Президент 9 грудня звернувся до очільника уряду Дениса Шмигаля з проханням проаналізувати наявність обґрунтованих підстав для застосування персональних обмежувальних заходів щодо Юрія Бойка. Майже через місяць Денис Шмигаль надіслав відповідь, у якій йдеться, що наразі недостатньо підстав для застосування санкцій щодо Юрія Бойка.

Натисніть на зображення для збільшення

Зазначимо, що Юрій Бойко вже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 26 лютого, включався в ефірі головного пропагандиста Кремля Володимира Соловйова. Разом з пропагандистом іронізував над трагічною ситуацією в країні та поданням інформації українськими ЗМІ.

Зазначимо, що у Верховній Раді проголосовано за основу законопроєкт №6163 авторства понад 40 нардепів від усіх фракцій та груп (окрім ексОПЗЖ), який передбачає запровадження механізму про позбавлення держнагород у осіб, що публічно підтримали анексію Криму, виправдовують окупацію українських територій, публічно заперечують збройну агресію Росії проти України, популяризують керівництво держави-агресора тощо.

Загалом у Верховній Раді ІХ скликання є троє нардепів, які мають звання Героя України: один із лідерів забороненої проросійської ОПЗЖ Юрій Бойко та двоє бойових військових – екскомандувач Десантно-штурмових військ ЗСУ, перший заступник голови Комітету ВРУ з нацбезпеки і оборони, генерал-лейтенант Михайло Забродський («Європейська солідарність») та екскомандир 5 БТГ 81 окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ Ігор Герасименко («Слуга народу»).

Звання Героя Бойку присвоїв Леонід Кучма у 2004 році, коли той очолював НАК «Нафтогаз» і домовився про газові заборгованості перед Росією та Туркменістаном.

Улітку 2004 року Кучма відзначив Бойка орденом «Держава» та присвоїв звання Героя України. В указі це сформульовано так: «За визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю».

Водночас варто нагадати про ще один газовий аспект діяльності Юрія Бойка – він є фігурантом корупційного скандалу 2011 року, який у ЗМІ відомий як «вишки Бойка».

Його підозрюють у причетності до закупівель двох морських бурових вишок через офшорні компанії. Зокрема держкомпанія «Чорноморнафтогаз», яка на той час перебувала в підпорядкуванні міністерства Бойка, за результатами тендеру купила ці вишки.

Збитки держави від цієї покупки оцінюються у 400 млн доларів. Так, у 2016 році НАБУ повідомило, що у них немає кримінальних справ, в яких би фігурував Юрій Бойко. Труднощі у справі «вишок Бойка» були пов’язані з тим, що в окупованому РФ Криму залишилася частина документації щодо придбання вишок, а також із таким фактом, що російська влада відвела обидві вишки ближче до Криму.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *