ОСТАННІ НОВИНИ

ISW назвав цілі Путіна в оголошенні «різдвяного перемир’я»

Наталя Дуляба

|

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що президент Росії оголошенням «різдвяного перемир’я» хоче зашкодити репутації України і перехопити ініціативу на полі бою. Про це пише Українська правда.

Заява Владіміра Путіна про те, що російські війська проведуть 36-годинне перемир’я з 6 на 7 січня у зв’язку зі святкуванням Різдва Христового, на думку військових аналітиків, швидше за все є інформаційною операцією, яка має на меті завдати шкоди репутації України.

Путін міг прагнути забезпечити 36-годинну паузу для російських військ, щоб надати їм можливість відпочити, відновити сили і переорієнтуватися для відновлення наступальних операцій на критично важливих ділянках фронту.

У ISW зазначають, що така пауза принесе непропорційну користь російським військам і почне позбавляти Україну ініціативи.

Обґрунтування припинення вогню на релігійних підставах додатково підсилює ще одну російську інформаційну операцію, яка представить Україну як таку, що придушує релігійні групи, і позиціонує Путіна як «справжнього захисника християнської віри».

Водночас інформаційний простір російських військових блогерів відреагував на оголошення про припинення вогню різким невдоволенням.

Як повідомляв Львівський портал, 5 січня президент РФ Владімір Путін наказав російській армії припинити вогонь по всій лінії фронту в Україні на Святвечір і Різдво 6-7 січня. Те ж він закликав зробити й Україну.

Перед цим про «різдвяне перемир’я» заговорив глава Російської православної церкви Кіріл, який підтримує агресію РФ і вбивства її армією цивільних в Україні.

Цю ініціативу росіян секретар РНБО Олексій Данілов назвав брехнею і лицемірством. Зі свого боку президент Володимир Зеленський вважає, що «різдвяним перемир’ям» Путін хоче бодай тимчасово призупинити просування ЗСУ на Донбасі, а за той час зігнати на фронт більше техніки і мобілізованих.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *