ОСТАННІ НОВИНИ

В НАТО і ЄС обговорюють можливі переговори з Росією після деокупації Херсона, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

В закритих консультаціях між Вашингтоном і Брюсселем обговорюють короткострокове переговорне вікно з Росією, яке може виникнути після того, як Україна звільнить Херсон. Про це пише Європейська правда з посиланням на італійську газету La Repubblica.

У розмовах, які циркулюють між лідерами НАТО та співрозмовниками з ЄС, відштовхуються від припущення, що російські війська зараз перебувають під тиском.

«Вони не здатні успішно реагувати на український наступ. Їхня реакція зосереджена в оборонному ключі на руйнуванні інфраструктури: електрики, води, мостів, доріг, на будівництві потрійної лінії окопів і використанні природних бар’єрів таких як річка Дніпро. Мета – уповільнити просування українських військ. Херсон – це не просто місто: вирішальне для доступу до моря і фундаментальне для контролю над водними ресурсами і річковим транспортом. Відвоювати його означало б назавжди змінити напрямок конфлікту», – зазначає видання.

Саме тому зі США через Брюссель надходить меседж, який також є запрошенням для української влади: якщо і коли Херсон буде повернутий, тоді можна починати переговори. З позиції сили, а не слабкості.

Так, Білий дім вперше почав гіпотетично припускати конкретний шлях такого типу. Однак зараз без Херсона такий шлях неможливий.

«Ще й тому, що починати переговори на цьому етапі означало б лише дати московській армії час на реорганізацію. Словом, спочатку треба закріпити деякі стратегічні наріжні камені», – пише італійська газета.

Більше того, є два фундаментальних аспекти, на яких адміністрація США наголошує у щоденних обмінах думками з союзниками по НАТО. Перший стосується російської загрози застосування тактичних ядерних бомб.

Хоча це вважається формою стримування, яка наразі не є активною, вона все ще залишається ризиком, якого слід уникати. Також тому, що в такому випадку не тільки майже неминуче буде широкомасштабна реакція із застосуванням звичайних озброєнь, але й стане важко стримати нервозність деяких союзників, таких як поляки, які зараз представляють партнера ЄС, найбільш близького до Вашингтона у військовому відношенні.

Інша проблема стосується відносин з Китаєм. «Із втратою Херсона криза колишньої Червоної армії стане очевидною. На даний момент для Сполучених Штатів повна поразка Путіна матиме гірший результат: передача контролю над Росією Китаю. Це було б все одно, що кинутися з вогню в полум’я. Тому краще мати ворожого лідера, з синцями, але незалежного від Пекіна», – зазначає видання.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *