ОСТАННІ НОВИНИ

Боріс Джонсон став Почесним доктором Львівського університету

Наталя Дуляба

|

Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка присвоїла звання Почесного доктора (Doctor Honoris Causa) колишньому прем’єр-міністру Великої Британії Борісу Джонсону. Відповідне рішення одноголосно прийняли у вівторок, 4 жовтня. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Франкового університету.

Удостоїти Боріса Джонсона такого звання науковці вирішили, адже він став великим другом України, зробив значний внесок в її обороноздатність й допоміг згуртувати підтримку світу у боротьбі проти російського агресора.

Як уточнив проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці ЛНУ Сергій Різник, присвоєння звання Doctor Honoris Causa демонструє «такий же акт взаємної поваги і дружби, показує те, що ми теж поряд з ним і в добрі, і в складні часи».

«Боріс Джонсон – не один із перших, а власне перший зі світових лідерів зайняв жорстку однозначну позицію щодо того, що Україна – незалежна держава, а Росія – агресор. Позиція Боріса Джонсона і його візит в Україну, зрештою, призвели до того, що відбувся процес такої масштабної консолідації щодо того, що Європа має виступити проти російського агресора як того, хто нищить усі цивілізаційні норми України та світу», – констатував ректор Львівського університету Володимир Мельник, додавши, що саме з ініціативи Джонсона була надана і досі надається значна військова допомога Україні.

Сам Боріс Джонсон дав офіційну згоду стати частиною академічної спільноти ЛНУ і наголосив, що отримати звання Почесного доктора Львівського університету є для нього великою честю.

«Я пишаюсь тим, що на посаді прем’єр-міністра Об’єднаного Королівства мав змогу відіграти свою скромну роль у допомозі Україні у війні проти російського агресора, і буду продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб і надалі підтримувати Україну, навіть коли я вже полишив офіс. Для мене велика честь отримати звання Doctor Honoris Causa вашого університету і я маю велику надію, що зможу відвідати університет у майбутньому», – цитує Боріса Джонсона пресслужба ЛНУ.

Додамо, що кандидатуру Боріса Джонсона висунув ректорат ЛНУ імені Івана Франка, її підтримали п’ятеро професорів: ректор Володимир Мельник, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Сергій Різник, завідувач кафедри європейського права, заступник декана факультету міжнародних відносин Михайло Микієвич, завідувач кафедри алгебри, топології та основ математики Тарас Банах і професор кафедри географії України Мирослав Дністрянський.

Перед цим Львівський університет вів тривалу комунікацію з посольством України у Великій Британії та британськими колегами.

Нагадаємо, Боріс Джонсон очолював уряд Великої Британії з 2019 по липень 2022 року. На початку липня він подав у відставку після того, як з його кабінету масово пішли міністри. Його наступницею стала Ліз Страсс, яка до цього була главою британського МЗС.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово тепло відгукувався про Боріса Джонсона і називав його своїм другом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *