ОСТАННІ НОВИНИ

Окупантів, які відмовляються далі воювати, кидають на передову, – ЗСУ

Наталя Дуляба

|

Російських військових, які відмовляються виконувати бойові завдання і продовжувати воювати проти України, кидають на передову. Про це йдеться на сторінці Оперативного угруповання військ «Каховка» у Facebook.

На деокупованих українських територіях ЗСУ часто знаходять рапорти, в яких військові ЗС РФ відмовляються воювати. Втім як зауважують наші захисники, цих відмовників нерідко потім виявляють на першій лінії оборони, що говорить про те, що їх таким чином карають.

«Цікавішим виявляється той факт, що авторів таких рапортів про відмову наші воїни знаходять в перших лініях оборони позиції окупантів. Виходить, рашиста, який відмовився від участі в наступі, негайно засилали в окопи, які розташовані найближче до нас. І як тільки ЗСУ йдуть в атаку, такий відмовник гинув», – кажуть українські військові.

Тим окупантам, які опинились у такій безвихідній ситуації, радять здаватися у полон. Для цього слід зателефонувати за номером 2402 і отримати детальні інструкції.

Львівський портал уже писав, що на звільнених територіях українські захисники нерідко знаходять цілі стоси з заявами окупантів про відмову від участі у бойових діях. Не виключено, що командири не передають ці рапорти далі, і що окупанти, навіть написавши такий документ, можуть повернутись додому.

Відомо, що випадки непокори і дезертирства в російській армії жорстко придушують. Так, наприклад, окупанти спробували відступити на Бахмутському напрямку, а керівництво пригрозило їм «загороджувальними загонами». Тобто за відступ назад чи втечу по солдатах відкривають прицільний вогонь.

Після масового дезертирства на Харківщині Росія взялась посилити свої «загороджувальні загони» так званими «кадирівцями». Прибуття на окупованому Херсонщину нових підрозділів орієнтовно із 1300 «кадирівців» українські спецслужби зафіксували на початку вересня.

Довідково: «загороджувальні загони» – спеціальні військові частини, призначені для стримування та запобігання відступу підрозділів. Для цього солдатів навіть розстрілюють на місці, чинячи таким чином психологічний тиск на інших. Уперше такі загони застосували більшовики у 1920 році.

Під час Другої світової війни «загороджувальні загони» активно почав використовувати Йосип Сталін, коли німецькі війська наступали, а радянська армія стрімко втікала з ліній фронту. Так, лише на Південно-Західному фронті протягом 22 червня – 20 липня 1941 року за звинуваченням у втечі затримали 75 771 військового, зокрема багатьох командирів. Із них засудили 627 осіб, до розстрілу – 411.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *