ОСТАННІ НОВИНИ

Винною в обвалі будинку в центрі Львова може бути компанія «Фрідом Авеню»

Андрій Котенський

|

Ймовірною причиною обвалу у будинку на пр. Свободи, 23, є ремонтні роботи у сусідній будівлі №21, які виконувало ТзОВ «Фрідом Авеню». Якщо інформація підтвердиться, то відшкодувати збитки та відновити будинок має саме ця компанія. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

За даними мерії, дозвіл на виконання ремонтних робіт ТзОВ «Фрідом Авеню» видала Державна інспекція архітектури і містобудування м. Києва 17 травня 2021 року. Зараз на місці обвалу тривають слідчі дії, там працюють правоохоронці, працівники ДСНС і проєктанти.

«26 серпня о 01:15 год на спецлінію 101 надійшло звернення від мешканки будинку на пр. Свободи, 23, що є характерний звук, який може бути свідченням обвалу певних конструкцій у будинку. На місце оперативно виїхали наші працівники. Спільно з поліцією ми провели обстеження і виявили, що у квартирі на третьому поверсі є видимі елементи руйнування. Тому провели евакуацію всіх мешканців – найперше з двох квартир, які пошкоджені, а потім евакуювали всіх решту. Чи є повторна загроза обвалу і, чи можна використовувати будинок, мають сказати відповідні спеціалізовані організації», – повідомив заступник начальника ГУ ДСНС у Львівській області з реагування на надзвичайні ситуації Микола Гуменюк.

Будинок, де стався обвал, є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Як розповіла заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, ймовірною причиною обвалу є виконання ремонтних робіт у сусідньому будинку на пр. Свободи, 21. Власником цього будинку є ТзОВ «Фрідом Авеню».

Якщо причетність до обвалу підтвердиться, то відшкодування збитків і відновлення постраждалого будинку мала б провести ця компанія.

Дозвіл на виконання ремонтних робіт у будинку на пр. Свободи, 21 видала Державна інспекція архітектури і містобудування м. Києва 17 травня 2021 року. Обидва будинки, № 21 і №23, є пам’ятками архітектури місцевого значення.

«Підставу вважати, що причиною обвалу є ремонт в сусідньому будинку, нам дає інформація від мешканців, які розповідали, що впродовж місяця там проводитися ремонтні роботи. У двір завезли велику кількість будівельного матеріалу. Відтак виникає питання, чи роботи правильно виконувалися? Коли буде рішення про стан будівлі та чи можна у будинок повертатися мешканцям, усіх повідомимо. Мешканці квартир, які не постраждали, мали доступ до своїх помешкань, щоб забрати необхідні речі», – розповіла Ірина Маруняк.

Тим часом компанія «Фрідом Авеню» заявила, що не вважає себе винною в обвалі будинку на просп. Свободи, 23, і запевняє: у будинку №21 ще навіть не починали будівельні роботи, а лише вивезли сміття і доставили частину будматеріалів.

«Компанія Фрідом Авеню не визнає своєї вини в ситуації щодо обвалу будинку на пр. Свободи 23. Ми впевнені що зі сторони компанії не було жодних порушень. Ми не проводили жодних робіт, які могли б призвести до обвалу… За фактом має бути відкрито відповідне провадження, має бути проведено розслідування та експертиза і, як наслідок, – встановлені причини обвалу. Ми готові і відкриті до співпраці та надання всіх відповідних документів. Цю інформацію підтвердили в комунікаціях з містом», – йдеться у заяві директора ТзОВ «Фрідом Авеню» Олега Криворучка.

Раніше Львівський портал повідомляв,  у центрі Львова обвалився житловий будинок. Обвал будинку в центрі Львова «розпочався» із просідання дверей, в одній із квартир. Це помітили її жителі, що й врятувало життя усім іншим.

Як відомо, 20 червня 2019 року сесія Львівської міської ради надала ТзОВ «Фрідом Авеню» земельну ділянку площею 0,0638 га на проспекті Свободи, 21.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Фрідом Авеню» створили у листопаді 2018-го. Тоді її кінцевими бенефіціарами були громадяни Швейцарії Вівєн Грасерн-Герч та Соня Вінклер.

Директором компанії був правозахисник Артем Столярчук. Він має стосунок до ще кількох компаній, в тому числі й до ТОВ «Чародійка Холдинг», яке готувалося будувати новий готель у центрі Львова – на вул. Івана Франка, 23-А.

Згідно з останніми даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Фрідом Авеню» існує з 2018 року і зареєстроване саме на просп. Свободи, 21 у Львові. Фірма займається торгівлею деревиною, будматеріалами та санітарно-технічним обладнанням.

Засновниками ТзОВ «Фрідом Авеню» зараз вказана кіпрська компанія «Плейнмонт Кепітал ЛТД» (90%) та Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Камет», який заресєтрований у Львові на вул. Кульпарківській, 200-А.

Тут, як відомо, знаходиться простір Futura Hub. Бенефіціарами цього фонду є іноземці Розен Гіль Яаков, Др. Саммер Маркус Міхаель та Міхаіл Андрнеас. Усі вони станом на 2021 рік були бенефіарами ТОВ «Коворкінг Футура».

Згадані засновники ТзОВ «Фрідом Авеню» також володіють низками фірм, зокрема й ТОВ «Чародійка Холдинг», яке вже практично збудувало новий готель у центрі Львова – на вул. Івана Франка, 23-А. Кінцевими бенефіціарами ТзОВ «Фрідом Авеню» є громадянин Ізраїлю Гольштейн Алон, а також австрієць Дежако Максиміліан.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *