ОСТАННІ НОВИНИ

Для вивозу українського зерна морем створять координаційний центр під егідою ООН

Наталя Дуляба

|

У Стамбулі створять спеціальний координаційний центр для того, аби безпечно вивозити українське зерно із портів на експорт. До його роботи буде залучена ООН. Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у своєму Telegram.

Рішення про створення такого координаційного центру у Стамбулі прийняли 13 липня під час чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, росії та ООН.

«Сторони домовились сформувати Спільний координаційний центр під егідою ООН. Його завданням буде здійснення загального моніторингу та координації безпечної навігації у Чорному морі», – написав Андрій Єрмак.

За його словами, безпека України в Чорному морі є пріоритетом у відновленні експорту вітчизняної агропродукції. Саме тому Україна й запропонувала сформувати «базовий алгоритм функціонування навігації» морем.

Зі свого боку президент Володимир Зеленський підкреслив, що розблокування аграрного експорту потрібен не лише Україні, а й багатьом іншим країнам, аби уникнути світової продовольчої кризи. Домовленості, досягнуті у Стамбулі, він назвав «певним прогресом».

«У новинах багато згадок про зустріч у Туреччині щодо розблокування аграрного експорту з нашої країни через Чорне море. Ми справді докладаємо значних зусиль, щоб відновити постачання продовольства на світовий ринок. І я вдячний Організації Об’єднаних Націй і Туреччині за відповідні зусилля. Успіх цієї історії потрібен не тільки нашій державі, а й без перебільшення усьому світу. Якщо вдасться зняти російську загрозу судноплавству в Чорному морі, це зніме гостроту світової продовольчої кризи. Українська делегація мені доповіла, що є певний прогрес. Найближчими днями узгодимо деталі з Генеральним секретарем ООН», – сказав Зеленський у своєму вечірньому зверненні 13 липня.

Нагадаємо, напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що переговори щодо розблокування експорту зерна є на фінальній стадії.

12 липня перші вісім іноземних суден змогли прибути в порти України, аби забрати на експорт вітчизняну агропродукцію. Ввечері того ж дня на відвантаження зерна чекали вже 16 суден, ще понад 90 суден чекали своєї черги, аби зайти саме в українські порти. Всього на рейді румунського каналу Суліна стояли 135 суден.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *