ОСТАННІ НОВИНИ

Україна вимагає від ООН ввести спеціальну місію у зону ЧАЕС

Наталя Дуляба

|

Україна вимагає від Радбезу ООН негайно вжити заходів з демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та ввести туди спеціальну місію ООН. Про це заявила віцепрем’єрка Ірина Верещук, пише Українська правда.

«В контексті ядерної безпеки, безвідповідальні та непрофесійні дії російських військових становлять дуже серйозну загрозу не тільки для України, а й для сотень мільйонів європейців. Тому ми вимагаємо від Радбезу ООН негайно вжити заходів з демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та введення туди спеціальної місії ООН для усунення ризику повторення Чорнобильської аварії в результаті дій російських окупаційних військ», – сказала вона.

Верещук підкреслила, що продовження мілітаризації зони відчуження та Чорнобильської АЕС російськими окупаційними військами становить дуже серйозний ризик пошкодження ізоляційних споруд, що побудовані над четвертим енергоблоком станції після її вибуху в 1986 році. Таке пошкодження неминуче призведе до потрапляння в атмосферу значної кількості радіоактивного пилу та зараження ним не лише України, але й інших країн Європи.

«Окупанти ігнорують ці загрози та продовжують транспортувати та зберігати значну кількість боєприпасів в безпосередній наближеності до атомної станції», – додала вона.

За словами віцепрем’єрки, останнім часом російські окупаційні війська дедалі частіше використовують старі та некондиційні боєприпаси, що підвищує ризик їхньої детонації навіть при завантаженні та транспортуванні.

Крім того, у зоні відчуження почались значні пожежі, які можуть мати серйозні наслідки, однак контроль та гасіння пожеж неможливі у повному обсязі через захоплення зони відчуження окупаційними військами РФ.

«Внаслідок горіння в атмосферу вивільняються радіонукліди, які вітер може перенести на значні відстані, що загрожує радіацією Україні та іншим європейським країнам. Втрата контролю над зоною відчуження та неможливістю повноцінного гасіння пожежі може загрожувати радіаційним об’єктам на цій території», – пояснила вона.

Як писав Львівський портал, у зоні ЧАЕС тривають масштабні пожежі лісів, які Україна не може загасити через встановлений на території контроль рф. Внаслідок пожеж в атмосферу потрапляють радіонукліди, які переносить вітер на значні відстані. Підвищення рівня радіації загрожує Україні, Білорусі та країнам Європи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *