ОСТАННІ НОВИНИ

У Італії виправдали українського режисера Євгена Лавренчука

Андрій Котенський

|

Суд Неаполя звільнив українського режисера Євгена Лавренчука, незаконно затриманого в Італії наприкінці 2021 року за запитом Росії про його екстрадицію. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

За словами Людмили Денісової, Євгена Лавренчука незаконно затриманого у Неаполі в грудні 2021 року за запитом путінської росії про його екстрадицію, було звільнено.

«Суд Неаполя виніс остаточне рішення щодо звільнення Євгена, визнавши звинувачення проти нього за сторони РФ сфабрикованими, а мотиви переслідування – політичними», – повідомила Людмила Денісова.

Відомості щодо Євгена Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу в Російській Федерації були видалені через їх невідповідність положенням статті 3 Статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру.

Що відомо про Євгена Лавренчука?

Євген Лавренчук народився у Львові, там же закінчив польську школу імені Марії Магдалени. У 2003 році він закінчив Російську академію театрального мистецтва за фахом «оперний режисер», потім – вищі курси хореографії в Університеті імені Марії Кюрі-Склодовської у Польщі.

У 2004 році він зареєстрував «Польський Театр у Москві». У 2004 році став володарем Золотої медалі, титулу «Ювіляр року» і «Наймолодший режисер року» на виставці «Сцена Росії».

У 2014 році він покинув Росію на знак незгоди з політикою держави проти України, яку назвав «злочинною».

З березня 2018 року — головний режисер Одеського національного академічного театру опери та балету, а з вересня того ж року – ректор Першої української школи театру і кіно.

З червня 2018 року Лавренчук є експертом Українського культурного Фонду. У 2020 році став лауреатом найпрестижнішої державної театральної премії України –Премії імені Леся Курбаса. Вперше в історії її присудили за оперну постановку. З 30 березня 2021 року – Заслужений артист України.

Раніше Львівський портал повідомляв, що в Італії за запитом Росії затримали українського режисера Євгена Лавренчука.

21 січня стало відомо, що затриманого в Італії на запит Росії українського режисера перевели під домашній арешт.

Наприкінці січня українського режисера Євгена Лавренчука виключили з бази Інтерполу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *