В Україні порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом, обійдеться в 80,92 грн. У порівнянні з лютим 2021 року ціна зросла більше ніж на 30%. Про це повідомив незалежний експертно-аналітичний центр BRDO.
У свіжому «індексі борщу» експерти BRDO зазначають, що порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом, обійдеться українцям цьогоріч у лютому в 80,92 грн.
Так, у лютому 2021 року, такий набік коштував 62,06 грн, тобто ціна зросла більше ніж на 30%. Експерти компанії зазначають, що усі інгредієнти борщу за рік подорожчали в різній мірі: від незначних 5% до істотних 284,4%.
Додамо, що найбільше зросли ціни на овочі. У порівнянні з лютим 2021 року, більш ніж вдвічі «злетіли» ціни буряка та моркви та майже в чотири рази – ціна капусти.
Єдиний овоч, ціна якого зросла неістотно, це – картопля (+5,05%). Також не критично подорожчали свинина (+12,03%) та сметана (+8,78%).
Детальніше ознайомитися з динамікою цін на продукти допоможе інфографіка:
Натисніть на зображення, щоб збільшити
Нагадаємо, як писав Львівський портал торік, у серпні на Львівщині «борщовий набір» у середньому подешевшав на 28%, натомість на 18% зросли в ціні яйця.
Загалом у серпні ціни на харчові продукти на Львівщині впали на 1% у порівнянні з липнем, проте з початку року – навпаки зросли на 5,2%.
Зазначимо, у травні на Львівщині «борщовий набір» навпаки подорожчав на 27%, у червні – аж на третину зросли тарифи на проїзд у громадському транспорті. В липні ціни впали на деякі овочі, проте 30% вартості додала морква.
Дізнавайтеся першими найважливіші та найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.
Фото – з мережі Інтернет
Аліса Белей