ОСТАННІ НОВИНИ

Українці другий рік поспіль не поспішають робити дітям планові щеплення

Наталя Дуляба

|

Пандемія коронавірусу суттєво вплинула на рівень планової вакцинації серед дітей. Як і у 2020-му, цьогоріч охоплення малечі щепленнями є недостатнім для формування колективного імунітету. Станом на червень охоплення вакцинацією БЦЖ становить лише 30% при необхідних 95%. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Станом на початок червня в цілому по Україні рівень охоплення вакцинацією БЦЖ складає майже 30%. В окремих регіонах ситуація взагалі невтішна – охоплення другим щепленням БЦЖ у Тернопільській області становить 5%, Волинській – 6%, Івано-Франківській – 7,2%, Херсонській – 7,1%.

У пологових будинках, де розпочинається вакцинація дітей для профілактики туберкульозу вакциною БЦЖ, більш відповідально ставляться до щеплення у Полтавській, Волинській, Закарпатській, Львівській, Миколаївській, Чернівецькій областях. Так, на Вінниччині вакциновано 60% новонароджених у пологовому будинку, Запорізькій області – 61,3%, Одеській – 62%, Хмельницькій – 65%.

Охоплення щепленням третьою дозою вакцини від дифтерії, кашлюка та правцю дітей до року в Одеській області складає 25%, у Закарпатській – 23%, у Вінницькій – 24,8%. В цілому по Україні щеплення третьою дозою вакцини від дифтерії та правцю на рівні 30,88%.

Таку ситуацію з плановою вакцинацією Михайло Радуцький називає неоптимістичною. За його словами, до планових показників Україна зараз наближається лише за щепленням дітей проти гемофільної інфекції та гепатиту В малечі першого року життя.

Зазначимо, що в Україні профілактичні щеплення безкоштовно роблять проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

У 2020 році охоплення плановим щепленням населення досягло 80%. Фактично кожна п’ята дитина не отримала всіх необхідних щеплень. А для повноцінного захисту та досягнення колективного імунітету, як зазначає ВООЗ, потрібно досягти рівня 95%.

Нагадаємо, у 2020-му Львівщина стала одним із антилідерів за рівнем вакцинації дітей до 1 року, охоплення малечі щепленнями впало вдвічі. Медики наголошують: щеплення під час пандемії коронавірусу не є небезпечними і їх не можна ігнорувати через страх заразитись Covid-19. Детальніше читайте за цим посиланням.

Не припиняти планову вакцинацію через COVID-19 країни закликала й ВООЗ.

У МОЗ навіть запропонували не допускати до школи невакцинованих дітей.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *