ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській філармонії відбудеться маратон пам’яті Василя Сліпака

Андрій Котенський

|

У вівторок, 29 червня, виповнюється п’ять років, як снайперська куля забрала життя Василя Сліпака – видатного українського оперного співака, соліста Паризької Національної Опери, волонтера, учасника бойових дій на Сході України, Героя України, кавалера ордена «За мужність» І ступеня.

У 2017 році був започаткований маратон пам’яті Василя Сліпака (W LIVE), який щороку символічно проводиться в останні дні червня. Він об’єднує музикантів з багатьох країн, а події маратону відбуваються у різних куточках світу.

Традиційно, вже п’ятий рік поспіль Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика серед числа організаторів маратону.

«Василь мав Україну у своєму голосі. Він містив сяйво вашого блакитного неба, і золото ваших полів. Голос вміщував усе це», – саме так Василя Сліпака згадує солістка Паризької опери Гоша Ковалінська.

29 червня, у день, коли снайперська куля забрала життя оперного співака, пам’яті видатного українця відбудеться три події.

Маратон розпочне «Молитва для Василя» (початок події о 17:00). Музичною присвятою стануть духовні та камерні композиції Йоганна Себастьяна Баха, Антоніо Вівальді, Генрі Перселла та Станіслава Шажинського, що прозвучать у виконанні відомих львівських музикантів: Лілії Нікітчук (мецо-сопрано), Анни Іванюшенко (клавесин), Олесі Масник (скрипка), Андрія Кушніра (скрипка) та Ярослава Мигаля (віолончель).

Об 18:15 подію продовжить «Північне Сяйво» від Струнного квартету «Фенікс» Львівської національної філармонії. Пам’ять Василя Сліпака прозвучать камерні твори композиторів «північних» країн – норвежця Едварда Гріга, британця Бенджаміна Бріттена та обробки данських народних пісень.

Завершиться маратон концертом під назвою «Після мрії» (початок о 19:30). Французький тенор Поль Ґоґлер повертається до Львова, де виконає класичні композиції в супроводі українського піаніста. Програма його концерту складатиметься з французьких і німецьких творів періоду романтизму, а також пісень українською мовою, щоб висвітлити зближення культур через музику.

Події відбудуться у співпраці із Фундацією Василя Сліпака та Alliance Française in Lviv.

Детальна інформація та квитки на події з посиланням:

Молитва для Василя – Philharmonia1

Північне Сяйво – Philharmonia2

Після мрії – Philharmonia.3

Нагадаємо, Василь Сліпак був учасником Революції Гідності, волонтером та добровольцем Правого сектору. Воював у районі Донецького аеропорту, брав участь у боях за Авдіївку. Загинув у 2016 році від кулі снайпера біля Луганського, йому тоді був 41 рік. Ціною власного життя врятував побратимів, адже українські захисники зуміли відбити атаку російських збройних формувань біля Дебальцевого та перейти у контрнаступ, посунувши противника з укріплених позицій.

Василь Сліпак був вихованцем відомої львівської хорової капели «Дударик», а з 1997 року почав працювати у Паризькій національній опері, згодом став її солістом. Лауреат численних мистецьких конкурсів, громадський діяч, кавалер орденів «За мужність» та «Золотої зірки» (посмертно), Герой України. Поховали Василя Сліпака у Львові на Личаківському кладовищі.

У 2018 році в Україні зняли фільм «Міф» про Василя Сліпака, на його честь організовують музичні маратони, у Львові також хочуть створити  оперу в його честь. Влітку минулого року в центрі міста відкрили мурал, присвячений Василю Сліпаку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *