ОСТАННІ НОВИНИ

Медики розповіли, чим біг корисний для здоров’я

Вероніка Рой

|

Регулярна фізична активність запобігає виникненню багатьох захворювань та допомагає їх контролювати. Це стосується серцево-судинних хвороб, інсульту, діабету, кількох видів раку. Фізичні навантаження поліпшують якість життя та добробут. Відтак у Центрі громадського здоров’я МОЗ розповіли декілька фактів про користь бігу.

Біг, як один із видів фізичної активності дуже простий та ефективний. Він допомагає підтримувати тіло у формі, позбавитися зайвої ваги.

Декілька фактів про користь бігу:

  • Він знижує ризик смерті. Дослідження показало, що в людей, які бігають, знижується ризик смертності від різних причин на 27%, ризик серцево-судинної смертності на 30% та ризик смертності від раку на 23%.
  • Покращує серцево-судинну, метаболічну форму та профілактує ожиріння.
  • Допомагає підтримати здоров’я скелета.
  • Біг, як аеробна вправа, знижує артеріальний тиск та рівень холестерину. Дорослим рекомендовано займатися 40 хв 3–4 рази на тиждень.
  • Допомагає відновити психічне здоров’я. Біг, як інші фізичні активності, знімає стрес, покращує настрій, збільшує кількість ендорфінів в організмі. Це гарний спосіб побороти тривожність.
  • Покращує якість сну. Аеробні вправи (зокрема, біг) збільшують тривалість повільно-хвильового сну.
  • У процесі бігу організм відчуває гострі метаболічні та фізіологічні зміни, зокрема, збільшення частоти та глибини дихання, серцевого викиду, коливання вмісту гормонів у крові тощо. Те, що біг корисний для підтримування здоров’я та зменшує ризики низки захворювань, не викликає сумнівів.

У Центрі громадського здоров’я радять: якщо ви бажаєте бігати, проте не знаєте, з чого почати, є спосіб полегшити завдання – розпочинайте бігти в комфортному темпі, а потім робіть перерву на ходьбу, аби дати тілу час на відновлення. Повторюйте це впродовж певного часу або відстані. Згодом тривалість бігу буде збільшуватися, а ходьби – зменшуватися.

«Певні ризики, що стосуються здоров’я, можуть відбуватися через надмірні та непослідовні тренування. Наприклад, є ризик травм, проблем із серцево-судинною системою. Тому важливо зберігати регулярність та помірність тренувань. Не збільшувати навантаження різко і швидко, розігрівати м’язи перед бігом за допомогою розминки», – кажуть фахівці.

Якщо ви маєте хронічні захворювання чи інші проблеми зі здоров’ям, але бажаєте розпочати бігати, проконсультуйтеся з лікарем, щоби не нашкодити собі та підібрати фізичну активність відповідно до вашого стану здоров’я.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *