ОСТАННІ НОВИНИ

Курсанти Академії сухопутних військ пройшли гірську підготовку у Скелях Довбуша

Юлія Осим

|

Курсанти Академії сухопутних військ пройшли черговий етап пілотного проєкту «Курс гірської підготовки». Цього разу учасниками стали випускники факультету бойового застосування військ, які тренувалися у Скелях Довбуша на Івано-Франківщині.

У межах занять літнього курсу курсанти Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного вчилися пересуватися скельним рельєфом. Курс, до слова, започаткований Генеральним штабом ЗСУ.

«Насамперед навчаємо учасників пересуватися скелями. Для цього обрали Скелі Довбуша, які відомі ущелинами та крутими гірськими стежками. Їхня висота – до 50 метрів. Кути – від 70 до 90 градусів. Тобто практично вертикальний підйом. Аби легше уявити складність завдання звичайній людині, наведу таке порівняння: скеля висотою 50 метрів – це як шістнадцятиповерховий будинок. Під час курсу навчаємо учасників успішно підійматися і спускатися. Найголовніше тут – безпека. Тож багато уваги приділяємо навичкам страховки, альпіністським технікам. Упродовж курсу учасники навчаються організовувати навісні переправи, здобувають навички виживання в горах та автономної діяльності», – розповів головний спеціаліст відділу фізичної підготовки управління доктрин і індивідуальної підготовки Головного управління доктрин та підготовки ГШ ЗСУ Микола Шевяков.

За його словами, упродовж 5 діб військові ночують у наметах, харчуються тим, що взяли з собою і користуються речами, які поклали в рюкзак.

Як інструктори з курсантами працюють представники Федерації альпінізму та скелелазіння України.

«Заняття починаються на світанку і тривають до заходу сонця. Іноді одного світлового дня якраз вистачає, аби група піднялася на п’ятдесятиметрову висоту й спустилася. Скелелазіння – це теж гарна школа лідерства і командної роботи. Лідер має першим підійматися скелями, потім допомагає всій групі. Серйозна перепона на шляху до вершини – страх висоти. Його треба приборкати, аби дістатися спершу верхівки скелі, а потім спуститися», – додав Микола Шевяков.

Навички, які отримують військові, мають прикладний характер. Вони необхідні під час ведення бойових дій не тільки в горах, а й в урбанізованій місцевості, серед зруйнованих будівель і споруд, промислових об’єктів.

Зазначимо, що до навчання під час літнього «Курсу гірської підготовки» залучають військових, які успішно пройшли зимовий блок. Це курсанти й офіцери військових вишів, військовослужбовці навчальних центрів, частин Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, Військової служби правопорядку, гірсько-штурмових бригад.

Наприкінці курсу учасники складають комплексний іспит. А після успішної його здачі отримують посвідчення і значок «Альпініст України» Федерації альпінізму та скелелазіння України, що офіційно підтверджують здобуті навички.

Фото Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *