ОСТАННІ НОВИНИ

Платної вакцини проти COVID-19 цього року не буде, – Ляшко

Вероніка Рой

|

До кінця 2021 року в Україні не з’являться платні вакцини проти коронавірусу, оскільки на них дуже високий попит у світі і це недоцільно. Водночас доступ населення до вакцинації має покращитися у травні. Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко сказав в етері «1+1», передає Громадське.

За його словами, загалом платна вакцина в Україні можлива, але за планом упродовж 2021 року вона не доцільна.

«Але проблема не втому, чи можна використовувати чи ні платну вакцину. Сьогодні всі виробники працюють з урядами країн. І уряди передбачили в бюджетах кошти для закупівлі вакцин для всіх груп людей. Україна також передбачила кошти для закупівлі необхідної кількості вакцин», – каже Ляшко.

Він додав, що у світі нині є дефіцит вакцин проти коронавірусу і їх випускають невеликими партіями. Тому, якщо в Україні хтось продає вакцину, то за це передбачена кримінальна відповідальні.

Водночас міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 20 квітня також переконував, що доступ до вакцинації в Україні покращиться у травні. Він зазначав, що МОЗ очікує поставок вакцин AstraZeneca/Covishield (1,5 млн доз) і Sinovac (1,7 млн доз). Також розраховують на поставки вакцин від компанії Pfizer і в рамках COVAX.

Нагадаємо, в Україні вакцинацію від COVID-19 стартувала 24 лютого, а на Львівщині – 25 лютого. Зазначимо, для проведення щеплення від коронавірусу Львівщина отримала вакцини трьох виробників: Covishield (Oxford-Astra Zeneca) – 42 тисячі доз, CoronaVac –  11 240 доз та Pfizer1 170 доз.

На Львівщині від коронавірусу вже провакцинували 36 752 людей. З таким результатом область посідає друге місце в Україні за темпами вакцинації. Нас обганяє лише місто Київ.

Станом на сьогодні вакцину отримують медики, старші люди віком 65+ та 80+, громадські діячі, військові, освітяни, персонал та мешканці будинків для літніх людей, рятувальники та прикордонники.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *