Львівська облрада закликала Зеленського звільнити Сергія Стерненка

Юлія Осим

|

Депутати Львівщини звернулися до Президента України, Генерального прокурора України, Верховної Ради України та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини щодо об’єктивного розгляду справи Сергія Стерненка та звільнення активіста. Таке рішення прийняли на сесії 23 лютого, повідомляє Львівський портал.

Як йдеться у зверненні, депутати засуджують обвинувальний вирок у справі одеського активіста та блогера Сергія Стерненка, відомого своєю проукраїнською позицією.

«Ми вважаємо несправедливим і необґрунтованим вирок Приморського районного суду м. Одеси, на підставі якого відправлено за ґрати українського активіста Сергія Стерненка на 7 років і 3 місяці за обвинуваченням у викраденні людини. Обвинувальний акт базувався на свідченнях керівника Одеського відділення проросійської партії “Родіна” Сергія Щербича. Це чергова демонстрація того, що судова система в Україні перетворилася на знаряддя тиску та усунення незручних для влади людей. Справа Стерненка впродовж кількох років була тестом для влади на спроможність провести чесне, неупереджене, відкрите та переконливе для громадськості розслідування», – наголошується у зверненні.

Відтак, обласні обрані Львівщини сподіваються на справедливий розгляд апеляції та вимагають забезпечити об’єктивний і неупереджений судовий процес у справі Стерненка апеляційною інстанцією. Разом з тим, облрада закликала негайно впровадити в Україні судову реформу.

Як писав Львівський портал, 23 лютого у Приморському суді Одеси Сергія Стерненка засудили до семи років тюрми із конфіскацією половини майна у справі за обвинуваченням у викрадені депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. У 2015 році Стерненка заарештували за підозрою у його викрадені.

Активіст сьогодні у залі суду заявив, що обвинувальний вирок ухвалили під тиском заступника голови Офісу президент Олега Татарова, генеральної прокурорки Ірини Венедіктової та мера Одеси Геннадія Труханова, а покривав їх президент Володимир Зеленський.

Відразу після вироку суду у 25 містах України анонсували акції на підтримку Сергія Стерненка. Львів’яни також вийшли на протест, оскільки вважають вирок несправедливим.

У Києві вхід до Офісу президента, де зібрались мітингувальники, заблокувала поліція. Відтак згодом виникли сутички, учасники акції підпалили шину, а згодом – й поліцейський шолом. ЗМІ писали про двох постраждалих, яким довелося надавати медичну допомогу.

Через сутички на Банковій поліція затримала 17 людей та відкрила кримінальні провадження.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *