ОСТАННІ НОВИНИ

Медики розповіли про користь українського борщу

Андрій Котенський

|

Відповідно до рекомендацій щодо здорового харчування, однією з найкращих страв, який радять включити в раціон медики, є справжній український борщ. Про це Львівському порталу повідомили у центрі зв’язків з громадськістю Міністерства охорони здоров’я України.

За даними медиків, згідно з традиційним рецептом, борщ містить багато овочів (буряк, морква, помідори, солодкий перець, цибуля, зелень тощо – в залежності від ваших уподобань), необхідні для нас вуглеводи (картопля), білки та жири.

Якщо ви готуєте пісний борщ без м’яса, варто додати до нього квасолю або гриби, щоб збагатити смак та отримати необхідні організму білки.

«Їжте більше овочів та фруктів, готуйте смачні та корисні страви, отримуйте задоволення та залишайтесь здоровими», – закликають у МОЗ.

Як відомо, борщ – основна перша страва української кухні. В Україні існують три різновиди борщу: червоний борщ, зелений борщ та холодний борщ.

Червоний борщ – найпоширеніший, його готують з буряком, капустою, картоплею, морквою, цибулею та з можливим додаванням помідорів чи пасти від них. Червоний борщ може бути пісним, приправлений сметаною, а також часто його готують на м’ясі, або ж грибах та квасолі.

Зелений борщ, щавлевий – різновид борщу, до складу якого найчастіше входять щавель і яйця та сметана. В деяких рецептах можливі буряк і квасоля. Готувати можна як на м’ясному бульйоні, так і пісний варіант.

Холодний борщ – різновид борщу, який готують лише влітку, адже до його складу входить молодий городній буряк, до якого дають свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, та часто огірок та круто зварені яйця. Заправляють страву сироваткою, сметаною або кефіром.

Як повідомляв Львівський портал, у жовтні 2020 року експертна рада при Мінкульті рекомендувала включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної приготування борщу.

Кулінар, громадський діяч Євген Клопотенко, який нині активно займається популяризацією української кухні, переконаний,  щоб нація не була нацією, треба забрати їжу і мову. За його словами, борщ – це не просто страва, це частина української ідентичності та наша національна цінність.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *