ОСТАННІ НОВИНИ

Як укласти декларацію з іншим лікарем: інструкція

Наталя Дуляба

|

Будь-який пацієнт може обрати собі іншого сімейного лікаря. Для цього не потрібно скасовувати попередню декларацію. Про це Львівському порталу повідомили у Національній службі здоров’я України.

 

Якщо пацієнт хоче змінити свого лікаря, він просто подає нову декларацію до нового фахівця. Скасовувати попередню декларацію не потрібно, адже у такому випадку вона анульовується автоматично.

При цьому українці не є обмежені у тому, скільки разів можна змінювати лікаря. Підписувати нову декларацію з медиком можна необмежену кількість разів.

Віднедавна укласти декларацію з лікарем можна, не виходячи з дому. Як це зробити онлайн, читайте за цим посиланням.

Також за бажанням пацієнта можна просто припинити дію декларації. Для цього треба подати заяву до Нацслужби здоров’я тут.

Водночас пацієнтам нагадують, що укладена декларація з лікарем припиняє діяти у таких випадках:

  • якщо юридичну особу чи ФОП того закладу, в який подали декларацію, ліквідували;
  • якщо закладу анулювали ліцензію на медичну практику;
  • якщо ваш лікар звільнився. Тоді потрібно подати декларацію до іншого фахівця;
  • якщо пацієнт або лікар померли. Тоді декларація анульовується;
  • декларація неповнолітнього пацієнта з педіатром припиняє діяти у день його 18-річчя, відтак слід підписати нову декларацію з терапевтом або сімейним лікарем.

Зазначимо, що розірвати декларацію з лікарем може не лише пацієнт, а й сам медик. Так. Якщо пацієнт не виконує медичних приписів чи правил медзакладу, то лікар може відмовитися від його ведення, якщо це не загрожує життю пацієнта. У такому випадку заклад ініціює процедуру припинення декларації.

За дітей віком до 14 років декларацію з лікарем підписують батьки. Для цього потрібні документи батька або матері (паспорт, ІПН), свідоцтво про народження дитини і мобільний телефон.

Втім якщо дитині уже виповнилося 14 років і вона отримала паспорт, то підписати декларацію з обраним лікарем (педіатром чи сімейним лікарем) вона може самостійно. Для цього індивідуальний податковий номер (ІПН) дитини не потрібен.

Нагадаємо, що Львівська область – третя в Україні зі рівнем укладання декларацій зі сімейним лікарем. Свого лікаря обрали вже понад 85% мешканців.

Обирати своїх сімейних лікарів українці почали в межах реформи первинної ланки медицини, яка стартувала навесні 2018 року. Із покроковою інструкцією того, як підписати декларацію з лікарем, можна ознайомитися тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *