ОСТАННІ НОВИНИ

ПЛР-тести в Україні робитимуть навіть тим, хто має ознаки ГРВІ

Наталя Дуляба

|

Відтепер ПЛР-тестування робитимуть не лише пацієнтам із підозрою на коронавірус, а й тим, у кого є симптоми ГРВІ. Про це у суботу, 12 грудня, під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

 

МОЗ оновило стандарт надання медичної допомоги при COVID-19, що стосується проведення ПЛР-тестувань.

Відтепер ПЛР-тест робитимуть усім: як особам із ознаками коронавірусу, так і тим, хто має симптоми будь-якого іншого респіраторного захворювання.

«Тепер будемо тестувати людей з будь-якими ознаками респіраторного захворювання, незалежно від того, чи відповідає симптоматика коронавірусній хворобі. При будь-яких респіраторних захворюваннях будуть проводити ПЛР-тести, щоб підтвердити чи спростувати діагноз COVID-19», – сказав Максим Степанов.

Водночас він додав, що лабораторії в Україні щомісяця будуть робити не менше ніж 1 мільйон тестів. При цьому йдеться і про ПЛР-тести, і про швидкі тести на антиген.

За словами очільника МОЗ, якщо експрес-тест покаже коронавірус, то цей результати потрібно буде ще підтвердити чи спростувати ПЛР-тестом, тому що чутливість швидких тестів значно менша від методу ПЛР.

Максим Степанов також зауважив, що потужності лабораторій, які підпорядковуються МОЗ, наразі не використовують у повному обсязі, оскільки людей, які проходять тестування, поменшало.

Нагадаємо, раніше головний санітарний лікар України Віктор Ляшко вже говорив, що хворим зі симптомами ГРВІ теж потрібно здавати тест на коронавірус.

Щоб здати ПЛР-тест, українці віднедавна можуть самостійно викликати мобільну бригаду, яка відбирає біоматеріал. Раніше таку бригаду до пацієнта скеровував виключно сімейний лікар.

Детальніше про те, як правильно підготуватись до проходження ПЛР-тесту, читайте за цим посиланням.

Додамо, що для виписки з українських лікарень ПЛР-тест не потрібен.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *