ОСТАННІ НОВИНИ

Назбирала 144 млн грн: «швидка» на Львівщині – лідер за обсягом невикористаних грошей

Наталя Дуляба

|

Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф назбирав на своєму рахунку більше 144 млн грн. Із таким показником медзаклад є лідером в Україні за обсягом невикористаних коштів. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі уряду.

 

Станом на 1 жовтня 2220 українських медзакладів, які отримують кошти від Нацслужби здоров’я за надані пацієнтам послуги, акумулювали на своїх рахунках понад 10 млрд грн.

У Мінфінансів уже заявили, що така ситуація свідчить про неефективне використання бюджетних коштів.

Найбільше невикористаних коштів має Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – 144,3 млн грн.

«Мінфін закликає до максимально ефективного використання коштів. Кожна гривня бюджетних коштів має працювати в інтересах громадян у максимально ефективний спосіб… Пацієнти мають знати, що держава про них піклується», – відзначив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Львівський портал звернувся за коментарем до очільника Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрія Васька. Він чітко не відповів, чому медзаклад накопичує кошти, виділені НСЗУ, втім наголосив, що їх використовуватимуть в подальшій боротьбі з COVID-19.

«Ці гроші не повертаються у держбюджет, це не є субвенція, яку наприкінці року потрібно повернути. Тому ці кошти ми далі будемо використовувати для потреб функціонування центру… Коронавірус не закінчується з закінченням договору НСЗУ. Ці кошти залишаються у нас на рахунках і ми далі продовжуємо їх використовувати на заходи з подолання епідемії. Сюди ж входить і продовження доплат медикам, які й далі боротимуться з COVID-19», – пояснив Андрій Васько.

Зазначимо, що на надання допомоги пацієнтам із коронавірусом «швидка» Львівщини отримала більше 350 млн грн. Таким чином обласний центр медицини катастроф став другим медзакладом в Україні, який отримав найбільше Covid-фінансування від НСЗУ. Станом на початок грудня медзаклад використав уже половину з цих коштів.

За словами Андрія Васька, з коштів, виділених на COVID-19, щомісяця витрачають близько 20 млн грн на премії для працівників «швидкої», також придбано нові карети швидкої допомоги, обладнання, медикаменти та засоби індивідуального захисту.

Довідково щодо інших медзакладів України, які на своїх рахунках назбирали найбільше грошей: друге місце займає міська лікарня Дніпра №4 – 134,5 млн грн, слідом йде Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Харківщини – 122,8 млн грн та Сєвєродонецька міська лікарня – 105,7 млн грн.

Майже половина медзакладів України на своїх рахунках назбирала 3,7 млрд грн – кожен із них станом на 1 жовтня мав від 1 до 10 млн грн, які не були використані. Ще 14 закладів охорони здоров’я відклали від 50 до 100 млн грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *