ОСТАННІ НОВИНИ

У Жовківській лікарні були попереджені про знеструмлення. Чому не увімкнули генератор?

Ольга Денисяка

|

Працівники Жовківської районної лікарні, де через знеструмлення померли двоє пацієнтів, підключених до апаратів ШВЛ, були попереджені про відключення електроенергії. Про це у коментарі Львівському порталу повідомили речниця ПрАТ «Львівобленерго» Галина Петрушка та заступник директора Жовківської лікарні Володимир Боровик.

 

27 листопада у Жовківській центральній районній лікарні Львівської області двоє пацієнтів із діагнозом COVID-19 померли після того, як у реанімаційному відділенні було відсутнє електропостачання.

Того дня у лікарні двічі відмикали світло. У «Львівобленерго» запевняють, що узгоджували час відключення з працівниками медзакладу. Також кажуть, що спрогнозувати скільки часу займе ремонт неможливо.

 

«Близько 13:20 год. мешканці Жовкви звернулись до колцентру та повідомили, що є проблеми з мережею. Наші працівники виїхали на місце і з’ясували, що є проблеми із запобіжником. Відповідно відразу зв’язались з Жовківською районною лікарнею і попросили дозволу відімкнути медзаклад від електроенергії. Вони спочатку дозволу не давали, оскільки проводилась планова операція, потім дозвіл дали. Тобто лікарня була попереджена про відключення», – пояснює речниця ПрАТ «Львівобленерго» Галина Петрушка.

Вона наголосила на тому, що всі медичні заклади без виключення повинні мати резервні джерела електроенергії, як от генератори.

Відомо, що в лікарні наявні два електричних генератори, які можна застосовувати при аварійних відключеннях світла. Заступник директора Жовківської лікарні Володимир Боровик пояснює: генератор не підключали, оскільки думали, що світло швидко увімкнуть.

«Генератор був у гаражному приміщенні лікарні, інший – підключений у пологовому відділенні. Ми думали, що електропостачання швидко відновиться, тому не принесли генератор. Пацієнти у реанімації постійно отримували живлення», – каже медик.

Володимир Боровик також підтвердив, що медики знали, що заплановане знеструмлення.

«Перше відімкнення було о 13:00 год, але проводилась операція і ми попросили, щоб світло вимкнули після закінчення цієї операції. Тож після 16:00 год лікар повідомив, що операція закінчена і можна відключати світло. Під час знеструмлення пацієнти перебували на аварійних апаратах ШВЛ», – пояснює медик.

За його словами, о 17:00 год. вдруге було припинене електропостачання. Знеструмлення тривало протягом 45 хвилин. О 18:35 електропостачання відновили. О 18:40 померла одна хвора людина в реанімаційному відділенні, о 19:10 – друга.

«Пацієнти в реанімації були у важкому стані, одна перебувала у нас ще з 5 листопада. Комісія з’ясує, що стало причиною смерті, але я не вважаю, що пацієнти померли не через відімкнення світла», – додав Володимир Боровик.

Як повідомляв Львівський портал, у ЛОДА створили комісію, яка повинна встановити, що стало причиною смерті пацієнтів. Про результати перевірки стане відомо ввечері 1 грудня.

Додамо, у поліції з цим фактом відкрили дві кримінальні справи, а голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький ініціював звільнення головного лікарня Жовківської районної лікарні та голови Жовківської РДА.

Напередодні голова МОЗ Максим Степанов повідомив, що в усіх лікарнях України будуть проведені перевірки обладнання. На Львівщині перевірять усі лікарні, проте перш за все – 22 медзаклади, які приймають хворих на коронавірус.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *