ОСТАННІ НОВИНИ

В ЄС планують почати вакцинацію населення вже в грудні

Ольга Денисяка

|

Країни Європейського Союзу планують провести перші щеплення проти коронавірусу серед населення вже у грудні цього року. Про це заявила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє hromadske.

 

У Twitter вона зазначила, що Єврокомісія вже уклала угоди з 6 фармацевтичними компаніями щодо постачання вакцин проти COVID-19.

«Є світло у кінці тунелю. Єврокомісія уклала контракти з 6 компаніями, що виробляють вакцини. Перші громадяни країн Євросоюзу можуть бути вакциновані до кінця грудня. Держави-члени ЄС мають вже зараз готуватися до щеплень. Це наш квиток із цієї пандемії», – написала вона.

 

Європейська комісія – виконавчий орган Європейського Союзу – загалом уклала контракти із шістьома компаніями, які нині розробляють вакцини-кандидати від коронавірусної хвороби. Ідеться про закупівлю загалом 1,2 мільярда доз препаратів, яких має вистачити для 600 мільйонів людей.

Серед компаній, які уклали угоди з Єврокомісією –Moderna, Pfizer / BioNTech та AstraZeneca, які вже представили попередні результати дієвості своїх вакцин-кандидатів. Вони свідчать про достатню дієвість у протидії коронавірусній хворобі.

Компанії Pfizer і BioNTech (США та Німеччина відповідно) оголосили про ефективність їхньою вакцини у 95% за підсумками останнього, третього етапу досліджень. Найбільша проблема із нею — препарат потребує зберігання за наднизьких температур (мінус 70 градусів за Цельсієм). Водночас компанії запевняють, що розробили спеціальні контейнери із сухим льодом для підтримки необхідної температури впродовж 15 днів.

Про таку ж високу ефективність заявила ще одна американська компанія Moderna. Ця вакцина не потребує зберігання за дуже низьких температур і не псується за стандартних температур холодильника –2-8 градусів.

А ось вакцина британської фармацевтичної компанії AstraZeneca показала середню ефективність у 70% за підсумками проміжних випробувань у Великій Британії та Бразилії. Втім розробник стверджує, що ці дані ще не остаточні, а препарат зберігається за менш вибагливих умов, ніж препарати конкурентів.

Росія також заявила нібито її вакцина від COVID-19 «Спутник V» ефективна на 95%. Препарат зареєстрували до перевірки на безпечність, а фармацевти скептично ставляться до російської вакцини.

Як відомо, в Україні також працюють над створення вакцини від коронавірусу. 20 жовтня президенту Володимиру Зеленському представили результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини проти коронавірусної хвороби COVID-19.

У МОЗ кажуть, що оригінальна українська вакцина від COVID-19 може з’явитися вже через рік. Також у міністерстві заявляють, що на виготовлення української вакцини знадобиться приблизно 100-150 млн гривень.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *