ОСТАННІ НОВИНИ

Все про видалення зубів: від протипоказань до профілактики ускладнень

Руслан Коржев

|

Видалення зубів – найпоширеніша хірургічна операція, яку призначають при відсутності можливості врятувати зруйнований чи інфікований моляр, премоляр, різець класичним лікування. Травми, новоутвори у кореневій системі, руйнування коронки, непрохідність каналів у поєднанні із запальним процесом – причини бувають різними. 

 

Стоматолог приймає рішення про безболісне видалення зубів після визначення у пацієнта показів, протипоказань та на підставі аналізу клінічної картини. 

Після збору анамнезу, огляду ротової порожнини та вивчення рентгену лікар визначає методику проведення операції, тип анестетиків для пацієнта, призначає при потребі антибіотик та прогнозує наслідки втручання. 

Після видалення зубів внаслідок об’єктивних та суб’єктивних факторів можуть виникнути ускладнення різного ступеню.

Покази та протипоказання

Видалення зубів проводять тільки в крайніх випадках, бо головна задача стоматолога – зберегти цілісність зубного ряду. 

Серед протипоказів можна виділити герпетичне ураження губ, застуди, стоматити та гінгівіти з виразками. Основні покази до видалення зубів у пацієнтів різного віку поділяють на невідкладні (негайні) та планові:

  • гнійний запальний процес в періодонті; 
  • дистоповані та ретиновані зуби мудрості;
  • перелом коронки з оголенням пульпи;

Про відчуття ниючого болю

Хірургічне втручання провокує ниючий біль після видалення зуба, що є нормальною реакцією. Він має бути досить помірний для самопочуття, не заважаючи розмовляти, їсти чи спати, але ясна будуть лишатись чутливими. 

Після проведення маніпуляцій нормою є не тільки біль, але і набряк, який пропорційний ступеню складності травми. Біль після видалення зуба, незважаючи, яка була застосована методика, виникає через пошкодження м’яких тканин, нервів та судин. 

Якщо операція була складною та травмована кісткова тканина щелепної лунки, тоді біль буде інтенсивним. Скільки болить зуб після видалення – все індивідуально, але пік досягається на другу добу, бо з третьої поступово зменшується по мірі загоєння та наявності ускладнень. 

Що використовувати для полоскання ротової порожнини

Ясна потребують догляду, як і лунка, оскільки після операції можливий розвиток запального процесу. Полоскати можна відварами ромашки, дубової кори, календули, а також хлоргексидином, фурациліном, мірамістином.

Рана та десна будуть продезінфіковані, що забезпечить необхідний рівень гігієни ротової порожнини. Методика проста для виконання, і направлена на зменшення утворення бактеріального нальоту в області операції. 

Основа суть маніпуляції та вигляд рани

Операція видалення зуба є апріорі травматичною маніпуляцією для верхньої чи нижньої щелепи. Багато в чому наслідки залежать від стоматолога, стану та розташування ураженого екземпляра.

Методика видалення зубів передбачає послідовність дій, внаслідок яких відбувається механічне безболісне відділення тканин для завершення екстракції всіх частин (коронка, корінь) з лунки. 

Які етапи передбачає стоматологічна операція

Головні питання, які етапи процесу та чи буває безболісне видалення зубів як постійних у дорослих, так і молочних у маленьких дітей. Так, не кожна дитина зможе спокійно чекати завершення маніпуляцій – це стрес для всіх, зокрема, батьків. 

Анестезія, її безболісне введення та компоненти підбираються з огляду на вік та стан пацієнтів, наприклад, велику увагу приділяють вибору препаратів при вагітності. 

В загальному плані етапи видалення зуба поділяються на діагностику, знеболення, власне видалення зубів та при необхідності кюретаж та ушивання, бо рана може бути складною. 

При грамотній анестезії, професійному та делікатному підході пацієнт добре себе почуває після процедури та відновлюється протягом декількох днів.

Основні рекомендації 

Іноді виникає температура після видалення зуба, що обумовлено активною роботою імунної системи. 

Видалення зубів є травматичним та стресовим станом, тому варто взяти відпочинок на деякий час. 

Коли на фото або в дзеркалі потім ви побачите свою гарну усмішку, пам’ятайте, що вчасне звернення до лікаря збереже ваше здоров’я та гарне самопочуття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *