ОСТАННІ НОВИНИ

Львів протестує проти мовного законопроєкту Бужанського

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 16 липня, львів’яни вийшли на протест проти законопроєкту нардепа від «Слуги народу» Максима Бужанського, яким хочуть скасувати норму про 80% навчання у школах українською мовою. Про це повідомляє Львівський портал.

 

У четвер вранці, 16 липня, на площі перед пам’ятником Т. Шевченку зібрались сотні львів’ян, аби висловити свій протест проти скандального законопроєкту «Слуги народу» Максима Бужанського.

Серед мітингувальників – представники політичних сил, активісти та небайдужі мешканці. В руках вони тримали прапори України та плакати із написами, зокрема, «Одна єдина мова України», «Мова буде жити», «Закон №2362 – рашистський», «Макс Бужанський – пес радянський», «Ганьба!».

Також під час акції звучали вірші про українську мову та патріотичні пісні.

Зазначимо, законопроєкт №2362 «Слуги народу» Максима Бужанського передбачає скасування частини закону про мову, яка вимагає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року. Тепер цей процес хочуть відкласти до 2023 року.

Але водночас проєкт закону Бужанського дозволяє і після 2023 року викладати 40-60% предметів російською мовою у 5-11 класах із навчанням мовою меншин (згідно з чинним законодавством – 20%). Також у всіх школах України можна буде викладати «один або декілька предметів», у тому числі російською мовою.

Комітет Верховної Ради цей законопроєкт відхилив. Не підтримує його і Міносвіти, мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Нардеп, історик та публіцист Володимир В’ятрович заявляв, що законопроєкт Бужанського є тотальною русифікацією української освіти.

Як писав Львівський портал, звістка про намір Верховної Ради розглядати законопроєкт Бужанського збурила суспільство та частину нардепів. Останні закликали українців вийти 16 липня під стіни парламенту на протест, аби не допустити прийняття закону. 17 липня під ВРУ депутати Львівської облради збираються провести позачергову сесію.

Вранці 16 липня під Верховною Радою зібралися більше 1000 людей на протест. Втім українці досі продовжують збиратися під стінами парламенту. Вони тримають українські прапори, дехто одягнений у вишиванки, у багатьох є й захисні маски з вишивкою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Громадська рада при ЛОДА; відео: Facebook Slava Halych

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *