ОСТАННІ НОВИНИ

Мовний омбудсмен виступив проти законопроєкту Бужанського

Наталя Дуляба

|

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступив проти законопроєкту №2362 нардепа від «Слуги народу» Максима Бужанського, яким хочуть скасувати норму про 80% навчання у школах українською мовою. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

 

«Звертаюся до народних депутатів України з закликом не підтримувати і зняти з розгляду проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти» (№2362). Цей законопроєкт, внесений нардепом Максимом Бужанським, передбачає істотні зміни до освітнього та мовного законодавства, спрямовані на звуження сфери застосування української мови в освітньому процесі», – відзначив Тарас Кремінь.

За його словами, законопроєкт пропонує зірвати перехід на українську мову навчання вже з 1 вересня 2020 року учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською мовою, відклавши цей процес до 2023 року.

Крім того, проєкт закону Бужанського дозволяє і після 2023 року викладати 40-60% предметів російською мовою у 5-11 класах із навчанням мовою меншин (згідно з чинним законодавством – 20%).

Також згідно з законопроєктом у всіх школах України можна буде викладати «один або декілька предметів», у тому числі російською мовою.

На думку мовного омбудсмена, твердження, що цей законопроєкт спрямований на захист порушених конституційних прав російської чи інших національних меншин, не відповідають дійсності.

Кремінь також згадав, що МОН не підтримує законопроєкт, оскільки він не лише суперечить цілям освітньої реформи, а й потребує 56 мільйонів гривень видатків із держбюджету. Ініціативу Бужанського не підтримав й комітет ВРУ, а звістка про намір парламенту розглянути законопроєкт викликала протести у суспільстві.

«Забезпечення незворотності освітніх реформ, захист і розвиток української, як і підвищення якості її викладання, стимулювання умотивованого вчителя, партнерство між школою та батьками, – ось деякі з тих ключових пріоритетів, які по-справжньому формують компетентного, відповідального, свідомого громадянина України», – наголосив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, законопроєкт «Слуги народу» Максима Бужанського передбачає скасування частини закону про мову, яка вимагає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року. Комітет Верховної Ради цей законопроєкт відхилив. Не підтримує його і Міносвіти.

Звістка про намір Верховної Ради розглядати законопроєкт Бужанського збурила суспільство та частину нардепів. Останні закликали українців вийти 16 липня під стіни парламенту на протест, аби не допустити прийняття закону. 17 липня під ВРУ депутати Львівської облради збираються провести позачергову сесію.

Нардеп, історик та публіцист Володимир В’ятрович заявляв, що законопроєкт Бужанського є тотальною русифікацією української освіти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *