ОСТАННІ НОВИНИ

Карантин продовжують. Надовго?

Дарина Смеречанська

|

Пік епідемії Україна не пройшов. Розгубленості додала плутанина з результатами тестів, злісне порушення карантинних заходів громадянами і невизначена ситуація з кількістю хворих, які ризикують заразитися під час великодніх свят, відвідувань кладовища і весняних шашликів на природі. Сайт «Обозреватель» щодня відстежує всі новини країни і світу і опублікував дані про плани на продовження суворого карантину до середини травня.

 

Проміжна дата

Коли закінчиться карантин – не знає ніхто. Багато що залежить від ситуації в самій Україні, багато – від ситуації в країнах ЄС. Україна не послабить карантинні заходи раніше країн Євросоюзу; частина з них вже пройшли пік захворювання, у нас все попереду.

Орієнтовний сценарій оголошений чиновниками РНБО і Кабінету Міністрів:

  • строгий карантин продовжується мінімум до 12 травня;
  • до липня в країні збережеться більшість обмежувальних заходів, включаючи масковий режим;
  • частково відновлять роботу наземного транспорту після зняття жорстких заходів;
  • після 12 травня дозволять працювати малому бізнесу;
  • розважальні заклади, кінотеатри і ТРЦ будуть закриті щонайменше до червня.

12 травня – дата не остаточна, а проміжна. Керівництво країни прекрасно розуміє всю небезпеку тривалого карантину для економіки країни, але ризик втратити велику кількість населення – занадто жорстоко.

Згідно з прогнозом вчених Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку, до 1 травня в країні очікується понад 45 тисяч офіційно зареєстрованих випадків зараження коронавірусом і близько 3 тисяч смертей від наслідків COVID-19.

Як вплине на динаміку захворювання пасхальний тиждень, не береться прогнозувати ніхто. Остаточний результат стане зрозумілий після проходження інкубаційного періоду, а це початок травня. Ближче до середини травня стане зрозуміло, пройшла країна пік епідемії чи ні.

Проблеми карантину

За оцінками «Обозревателя», 57% населення країни має фінансові можливості максимум на 4 тижні, далі необхідно або отримати зарплату, або потрібна соціальна допомога. У країні більше 2 мільйонів людей втратили роботу, тимчасово закрито понад 600 тисяч компаній. За оцінками експертів, на паузу поставлено 29% підприємств країни, а 6% компаній закриті повністю.

Є проблеми зі школярами: згідно законодавства, навчальний рік повинен закінчитись 1 липня. Наскільки ефективне дистанційне навчання, кожен з батьків знає на особистому прикладі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *