ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі ув’язнені семеро українців через запит РФ про екстрадицію

Вероніка Рой

|

На сьогодні у Польщі ув’язнені семеро українців через запити про їхню екстрадицію до Російської Федерації. Про це Громадському радіо повідомили у Міністерстві закордонних справ України.

 

Загалом протягом 2016-2019 років, у Польщі затримали 19 громадян України через внесення даних щодо них до системи Інтерпол для подальшої екстрадиції до Російської Федерації.

Ще трьом українцям, які також розшукуються російською стороною, суд обрав запобіжний захід у вигляді заборони залишати територію Польщі.

В українському МЗС додали, що видачу російській стороні чотирьох громадян України було унеможливлено. Яким чином, у відомстві не пояснили. Так само там не пояснили, де перебувають ще п’ятеро затриманих.

Як розповіли у МЗС, підставою для підготовки запитів про екстрадицію, здебільшого, була підозра затриманих громадян у причетності до вчинення правопорушень – торгівля зброєю, контрабанда наркотичних засобів, розбійні напади.

Водночас представник Уповноваженого з прав людини Андрій Мамалига повідомив, що йдеться про затримання у Польщі добровольців і учасників АТО.

Нагадаємо, раніше Львівський портал повідомляв, що у Польщі, на прикордонному пункті Дорогуск, за запитом Російської Федерації затримали співробітника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, ветерана АТО Ігоря Мазура.

Згодом віцеспікерка Сейму Польщі Малґожата Ґошєвська пояснила, що «затримання на польському кордоні ветерана АТО Ігоря Мазура є виключно технічним виконанням Республікою міжнародних угод і зобов’язань» та гарантувала невинність затриманого.

Також у Міністерстві закордонних справ запевнили, що стратегія захисту затриманого в Польщі ветерана АТО Ігоря Мазура вже вироблена і консули мають досвід у подібних справах, які закінчувалися звільненням затриманих співвітчизників.

Згодом стало відомо, що його передано на поруки Генерального консула України в Любліні. 14 листопада Ігор Мазур повернувся в Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *