ОСТАННІ НОВИНИ

Міська рада таки дозволила збудувати готель у Парку культури

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 22 листопада, виконавчий комітет міської ради Львова погодив будівництво готелю на території Парку культури. Під час засідання посадовці мерії озвучували висоту у 34 м, однак у документації далі вказані 72 м. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Так, своїм рішенням виконком вніс зміни до містобудівних умов та обмежень, які ТзОВ «Апартготель» отримало ще у 2016 році на реконструкцію існуючої будівлі на вул. Лижв’ярській, 1 за рахунок надбудови під апарт-готель.

Мова йде про перебудову занедбаної будівлі колишнього музею колишнього музею історії військ Прикарпатського військового округу, що на території Парку культури. Містобудівна документація, видана у 2016-му, передбачала спорудження 34-метрового готелю. Влітку цього року забудовник захотів збільшити його висоту аж до 72 м.

Тепер в оновлених містобудівних умовах та обмеженнях вказано, що будувати багатофункціональний готельний комплекс із підземним паркінгом буде вже не ТзОВ «Апартготель», а ТзОВ «Парк спейс».

Водночас працівниця управління архітектури та урбаністики Олена Погорілець під час засідання виконкому заявила, що висоту запропоновано залишити на рівні 34 м, а відсоток забудови земельної ділянки становитиме 40%.

«Вони (забудовник, – ред.) хотіли висоту 72 м, тому просили внести зміни, а також хотіли, щоб ми вказали земельну ділянку. Ми вказуємо земельну ділянку, а висоту залишаємо 34 м, як було раніше, але вказуємо відсоток забудови 40%», – сказала Олена Погорілець.

Своєю чергою міський голова Андрій Садовий назвав це «ідеальним рішенням».

Натомість у проєкті рішення, опублікованому на сайті Львівської міськради, далі вказані 72 м та 50% забудови.

Також виконавчий комітет зобов’язав замовника будівництва провести міжнародний архітектурний конкурс, на якому визначити кращий проєкт. Після цього йому потрібно повідомити ЮНЕСКО та Міністерство культури про намір вести таке будівництво у буферній зоні об’єкта світової спадщини.

Водночас директорка юридичного департаменту Гелена Пайонкевич додала, що перед початком будівельних робіт на вул. Лижв’ярській, 1 проведуть археологічні дослідження, адже ця територія раніше була частиною міського цвинтаря. Також ТзОВ «Парк спейс» має збудувати там капличку.

Згадана земельна ділянка площею трохи більше 1 га є у власності ТзОВ «Апартготель». Торік компанія викупила її у міської ради Львова за 18,5 млн грн.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, товариство з обмеженою відповідальністю «Парк спейс» існує з липня 2018 року. 90% фірми належить будівельній компанії «Авалон».

Нагадаємо, ще навесні міський голова Львова заявив, що в Парку культури хочуть звести готель всесвітньо відомої мережі Hilton. Він казав, що це буде «справжній витвір мистецтва». При цьому ще тоді мер зауважував, що вже були «дебати щодо поверховості», але міська рада пішла «на певний ризик». Натомість забудовник погодився виділити кошти на реконструкцію парку.

Намір Hilton’a зайти до Львова раніше підтверджували представники забудовника, втім тепер достеменно не відомо, чи збереглися такі домовленості.

Влітку через це будівництво виник справжній скандал. Під час одного з засідань виконавчого комітету представники забудовника представили проєкт готелю, який складався із трьох будівель-«свічок» на 15, 17 та 22 поверхи. Така візуалізація обурила мера Львова, який відверто натякав, що інтереси забудовника зараз не відповідають інтересам і можливостям міста.

Своєю чергою у забудовника почали виправдовуватись тим, що візуалізація є «абсолютно нерепрезентативною», а подали її лише тільки тому, що так цього вимагає процедура. Він також наполягав на затвердженні містобудівної документації зі всіма технічними характеристиками, незважаючи на те, що ніхто у мерії не розумів, як потім виглядатиме готель у Парку культури. Втім забудовник погоджувався провести архітектурний конкурс, але лише після отримання всіх необхідних документів.

Категорично проти такого будівництва виступили місцеві мешканці, пам’яткоохоронці та активісти. Вони не погоджуються зі спорудженням будівлі такої висоти, адже вона суттєво вплине на панораму історичного Львова. Більше того, таке будівництво вони вважають протиправним. Детальніше про це читайте у статті Львівського порталу «Мертві душі Хілтона. Чому львів’яни проти будівництва готелю на місці 200-річного цвинтаря?».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *