ОСТАННІ НОВИНИ

«Це компроміс». РФ прокоментувала «формулу Штайнмаєра»

Соломія Головіна

|

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що «формула Штайнмаєра» є «компромісним варіантом» виконання Мінських угод. Про це повідомляє УП.

 

Глава МЗС РФ відзначив, що не існує «плану Б» щодо реалізації Мінських угод.

«Плану Б бути не може. Мінські угоди – це база, на якій повинно все вибудовуватися. Якщо вже бути конкретним, то формула Штайнмаєра – це вже компроміс у порівнянні з початковим текстом Мінських угод, схвалених Радою Безпеки ООН. Початковий текст припускав: спочатку закон про особливий статус і фіксація його в Конституції, а потім проведення виборів», – заявив Лавров у інтерв’ю Першому каналу, передає російський «Інтерфакс».

Відповідаючи на питання про терміни можливої зустрічі в «нормандському форматі», Лавров сказав: «Це вирішувати президентам».

Як відомо, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна погодила текст «формули Штайнмаєра». Водночас він запевняв, що «формула Штайнмаєра» не є «страшилкою», і пояснив, що вона передбачає проведення на окупованому Донбасі демократичних виборів за законодавством України. Також глава держави додав, що жодних виборів «під дулом кулеметів не буде і не може бути».

Після заяв Зеленського про погодження Україною «формули Штайнмаєра» 1-2 жовтня у різних містах України, зокрема Львові, люди виходили на протести.

Також ввечері 1 жовтня спільнота «Євромайдан Львів» повідомила про відновлення діяльності Комітету майдану Львівщини.

На засідання Львівської обласної ради 2 жовтня депутати ухвалили відповідну заяву і висловили своє категоричне «Ні – капітуляції». Також вони заявили про готовність їхати у Київ проводити відкрите виїзне засідання.

Своєю чергою голова Львівської ОДА Маркіян Мальський запевнив, що капітуляції немає, а є конструктивна послідовна позиція.

«Ніхто нікого не здав, жодної капітуляції немає. Повірте, що є багато сил, які мріють на сьогоднішній день розділити Україну, війну з Росією перетворити на громадянську війну і від цього ми ослабнемо, а ворог виграє», – зазначив Маркіян Мальський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *