ОСТАННІ НОВИНИ

Ні − капітуляції. Депутати Львівської облради збираються їхати на Київ

Соломія Головіна

|

Сьогодні, 2 жовтня, під час сесії Львівської обласної ради депутати погодили проєкт заяви про недопущення капітуляції України у російсько-українській війні. За відповідну заяву проголосувало 66 депутатів. Про це з місця події передає кореспондент Львівського порталу.

 

Всі фракції облради підтримали документ, називаючи «формулу Штайнмаєра» «формулою капітуляції». Також обласні обранці наголошували на тому, що всі зацікавлені у досягненні миру, але шляхом перемоги, а не капітуляції.

Зокрема депутат Руслан Кошулинський запропонував усім поїхати до Києва і провести там відкриту сесію, а також закликати до цього районні ради області. Цю правку внесли у погоджену заяву: відповідно обласні обранці закликають до участі органи самоврядування Львівщини.

Також депутати поцікавилися позицією щодо цієї ситуації голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського.

У своєму спічі очільник області назвав заяву обласних депутатів передчасною, однак наголосив, що цінує їхню позицію.

Своєю чергою голова Львівської облради Олександр Ганущин підвів риску: «Ми, як депутати ЛОР, висловлюємо рішуче ні капітуляції, яка анонсується Зеленським».

Зокрема у прийнятому документі обласні обранці наголошують, що анонсований 1 жовтня 2019 року Президентом України Володимиром Зеленським документ, підписаний учасниками тристоронньої контактної групи у Мінську з реалізації так званої «формули Штайнмаєра», є неприхованою здачею національних інтересів і початком капітуляції України у російсько-українській війні.

Також депутати заявляють, що внаслідок реалізації так званої «формули Штайнмаєра» Україна отримає легітимізацію та тривале консервування терористичних окупаційних адміністрацій у окремих районах Донецької та Луганської областей через проведені вибори.

«Пізніше плануватиметься номінальне «повернення» вказаних територій до складу України. Враховуючи поведінку окупаційних військ та дії офіційного Кремля немає жодних причин вважати, що відбудеться контроль над всією ділянкою українсько-російського кордону… Ми рішуче заперечуємо спроби вищого політичного керівництва України через реалізацію так званої «формули Штайнмаєра» розміняти перспективи Української державності на примарний мир ціною приниження з колишньою метрополією, що у підсумку знову зробить Україну частиною Росії», − зазначається у документі.

Як повідомляв Львівський портал, Володимир Зеленський під час вечірного брифінгу у вівторок, 1 жовтня, запевняв, що «формула Штайнмаєра» не є «страшилкою», і пояснив, що вона передбачає проведення на окупованому Донбасі демократичних виборів за законодавством України. Також глава держави додав, що жодних виборів «під дулом кулеметів не буде і не може бути».

Після заяв Зеленського про погодження Україною «формули Штайнмаєра» у Києві розпочався протест. Мітингувальники, серед яких – націоналісти, вимагали не допустити капітуляції перед Росією та здачі українських інтересів.

Така ж акція відбулась і у Львові. Представники націоналістичних формувань та учасники російсько-української війни пікетували управління СБУ у Львівській області через погодження владою тексту так званої «формули Штайнмаєра».

Також ввечері 1 жовтня спільнота «Євромайдан Львів» повідомила про відновлення діяльності комітету майдану Львівщини.

Сьогодні, 2 жовтня, на засідання збирається Верховна Рада України. У парламент, за даними ЗМІ, має прийти президент Володимир Зеленський. Ще вранці під парламент почали сходитись націоналісти.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *