ОСТАННІ НОВИНИ

Лідери «ЛНР» і «ДНР» заявили, що Україна не отримає контролю над кордоном, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Очільники сепаратистів наголошують, що Україна не отримає контролю над кордоном, а дати виборів у непідконтрольних українській владі регіонах вони визначатимуть самостійно. Про це йдеться у спільній заяві Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника, опублікованій інформаційним ресурсом «ДНР» dnr-news.com, пише ВВС Україна.

 

«Закликаємо пана Зеленського не диктували нам умови. Коли він говорить, що вибори в Донбасі пройдуть тільки після того, як Україна отримає контроль над кордоном, він не розуміє, що не йому вирішувати, коли у нас пройдуть вибори, а нам», – йдеться у повідомленні.

«Ніякого контролю над кордоном київська влада не отримає», – наголошують лідери сепаратистів.

Пушилін та Пасічник зазначають, що 1 жовтня Україна підписала «формулу Штайнмаєра», яка гарантуватиме Донбасу особливий статус.

«Таким чином вона визнає особливе право народу Донбасу на самостійне визначення своєї долі», – вважають сепаратисти.

Так, 1 жовтня президент Зеленський повідомив про узгодження так званої «формули Штайнмаєра». За його словами, вона має бути імплементована в новий закон про особливий статус, «капітуляції» в ній немає.

У своїй спільній заяві Пушилін та Пасічник стверджують, що ухвалення формули означає визнання права сепаратистів вирішувати, якою буде економіка, судова влада, силові структури непідконтрольних українській владі територій, а також те, «як ми будемо інтегруватися з Росією».

Очільники сепаратистів також вимагають від Зеленського вести з ними прямі перемовини та узгоджувати зміни до закону про особливий статус.

«В іншому випадку ми будемо вважати їх прямим і грубим порушенням Мінських угод, й вони для нас будуть юридично нікчемні», – твердять вони.

Як повідомляв Львівський портал, Володимир Зеленський під час вечірнього брифінгу у вівторок, 1 жовтня, запевняв, що «формула Штайнмаєра» не є «страшилкою», і пояснив, що вона передбачає проведення на окупованому Донбасі демократичних виборів за законодавством України. Також глава держави додав, що жодних виборів «під дулом кулеметів не буде і не може бути».

Після заяв Зеленського про погодження Україною «формули Штайнмаєра» у Києві розпочався протест. Мітингувальники, серед яких – націоналісти, вимагали не допустити капітуляції перед Росією та здачі українських інтересів.

Така ж акція відбулась і у Львові. Представники націоналістичних формувань та учасники російсько-української війни пікетували управління СБУ у Львівській області через погодження владою тексту так званої «формули Штайнмаєра».

Також ввечері 1 жовтня спільнота «Євромайдан Львів» повідомила про відновлення діяльності комітету майдану Львівщини.

Сьогодні, 2 жовтня, на засідання збирається Верховна Рада України. У парламент, за даними ЗМІ, має прийти президент Володимир Зеленський. Ще вранці під парламент почали сходитись націоналісти.

Фото: Getty Images

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *