На Львівщині зросла кількість хворих на ентеровірусну інфекцію: як вберегтися?

Вероніка Рой

|

За 7 місяців 2019 року у Львівській області захворюваність на ентеровірусну інфекцію зросла в 1,4 рази. Загалом зареєстровано 198 випадків, з них 154 – серед дітей. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ.

 

Згідно із повідомленням, найвищі показники захворюваності зареєстровано у місті Львові – 147 випадків з них 111 – серед дитячого населення.

Також зазначається, що ентеровірусні інфекції — гострі інфекційні захворювання, які характеризуються різноманітними шляхами передачі збудника – водним, контактно-побутовим, харчовим, повітряно-краплинним. Ентеровірусна інфекція викликається ентеровірусами, серед яких нараховується понад 70 типів збудників.

«Джерелом інфекції є хворий або носій вірусу. Збудник виділяється у довкілля з носоглотки і кишкового тракту хворої людини. Ентеровіруси можуть викликати шлунково-кишкові розлади, висипання на шкірі, катаральні прояви, вірусний менінгіт. Найбільш сприйнятливими до інфекції є діти. Заразитися ентеровірусною інфекцією можна від хворої людини або носія. Часто інфікування відбувається після споживання немитих овочів та фруктів, зелені, продуктів харчування які не пройшли термічну обробку», – йдеться у повідомленні.

Симптоми ентеровірусної інфекції: захворювання може протікати у вигляді вірусного або серозного менінгіту (частіше у дітей), ангіни, респіраторної інфекції (нежить, підвищення температури), кишкової інфекції (блювання, пронос), в тяжких випадках можуть виникати судоми.

Щоб  не заразитись ентеровірусними інфекціями необхідно:

  • мити руки з милом гарячою водою, особливо перед прийомом їжі,  після відвідування громадських місць, туалету. При відсутності води використовувати вологі серветки, деззасоби для рук;
  • вживати свіжі продукти харчування, ретельно вимиті фрукти, овочі, зелень;
  • для пиття використовувати кип’ячену або бутильовану воду;
  • мити посуд гарячою водою;
  • проводити провітрювання та  вологе прибирання приміщень.

При появі перших ознак захворювання звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням! До приїзду швидкої медичної допомоги хворого необхідно ізолювати від оточуючих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *