ОСТАННІ НОВИНИ

Незаконна агітація та невчасно відкриті дільниці, – перші порушення на виборах до парламенту

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 21 липня, в Україні проходять дострокові вибори до Верховної Ради. Спостерігачі вже встигли зафіксувати перші порушення на окремих дільницях. Про це повідомляє Комітет виборців України на своїй сторінці у Facebook, передає Львівський портал.

 

Спостерігачі КВУ заявили про незаконну агітацію безпосередньо в день голосування. Так, найбільше агітаційних матеріалів поширюють від імені політичних партій «Слуга Народу», «Опозиційна платформа за Життя», «Опозиційний блок». Поширення таких агітматеріалів також зафіксували від імені ще 5 політичних сил: «Аграрна партія України», ВО «Свобода», «Голос», «ЄС», ВО «Батьківщина», а також від низки кандидатів у одномандатних округах.

«Деякі з таких матеріалів було поширено безпосередньо перед днем голосування. Так, у Миколаєві розклеєні агітаційні листівки, виконані в стилістиці політичної партії «Слуга народу», на яких зображено виборчий бюлетень із двома прізвищами кандидатів, одне із яких закреслено. У Вінниці в день голосування розміщено агітаційні матеріали від імені «Аграрної партії України», ВО «Батьківщина», партії «Опозиційна платформа За життя», кандидата Олександра Околіта», – йдеться у повідомленні.

Також спостерігачі КВУ відзначили проблеми в роботі окремих комісій у Миколаєві, на Вінничині, Хмельниччині. Тут виявили порушення під час підготовчого засідання, не були розвішані плакати із кандидатами у потрібному місці, у скриньках для голосування не було контрольних талонів тощо.

Не відкрились вчасно й окремі виборчі дільниці. Так, на Вінниччині станом на 08:20 год. в ОВО №11 одна дільниця (№051533) не розпочала голосування, члени комісії перераховують бюлетені. На Кіровоградщині в ОВО №99 дільниця №350911 відкрилася із запізненням на 15 хвилин.

Як пише УП, голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що станом на 09:00 год. ранку не відкрилися дев’ять виборчих дільниць по всій Україні.

Нагадаємо, сьогодні виборець на дільниці отримуватиме два бюлетені: в одному потрібно буде обрати партію (у переліку їх буде 22), в іншому – кандидата-мажоритарника. Загалом участь у парламентських виборах на Львівщині беруть 168 кандидатів-мажоритарників. Із детальним досьє на кожного з них можна ознайомитися тут.

Для того, аби проголосувати, при собі необхідно мати документ, який підтверджує громадянство України (паспорт, військовий квиток тощо). Усі виборчі дільниці відкриваються о 08:00 год. і працюватимуть до 20:00 год. У Львові всі дільниці відкрилися вчасно і вже працюють.

Результати виборів до Верховної Ради України ЦВК має оголосити до 5 серпня включно.

Як повідомляв Львівський портал, поліція вже встигла виявити першу спробу фальсифікації парламентських виборів.

На Львівщині правопорядок під час волевиявлення громадян забезпечуватимуть 5000 поліцейських. На посилений режим роботи вони перейшли ще 15 липня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *