ОСТАННІ НОВИНИ

ТОП-6 міфів про сон, які шкодять здоров'ю людей

Соломія Головіна

|

Учені з Нью-Йоркського університету зібрали найпоширеніші міфи про сон, які шкодять здоров’ю людей та скорочують їхнє життя. Зібрані міфи дослідники розвінчали з наукової точки зори, передає «Громадське» з посиланням на BBC.

 

Міф №1: Людина може спати менше 5 годин без шкоди для здоров’я

Так, колишня прем’єр-міністерка Великої Британії Маргарет Тетчер заявляла, що спить 4 години на добу, такі ж поради є у багатьох розповідях про бізнес-успіхи людей.

Проте вчені наголошують, що цей міф є одним з найруйнівних для здоров’я людини, бо є велика кількість доказів, що такий короткий сон суттєво збільшує ризик несприятливих наслідків для здоров’я.

Міф №2: Алкоголь перед сном допомагає краще спати

Вчені пояснюють, що алкоголь може дозволити вам швидше заснути, але в підсумку він суттєво знижує якість відпочинку вночі. Такий наслідок буде незалежно від того, що ви випили – бокал вина, віскі або пляшку пива.

Міф №3: Перегляд телевізора допоможе розслабитися перед сном

Автори дослідження зазначають, що новини або фільми з насильством навпаки можуть викликати безсоння або стрес. Крім того, синє світло від телевізора, смартфона чи планшета може викликати затримку виділення мелатоніну – гормону сну.

Міф №4: Якщо не можеш заснути, то треба залишатися в ліжку і намагатися далі

Наприклад, люди можуть порахувати всіх овець Нової Зеландії (яких близько 28 мільйонів).

Вчена наголошують, що через таку поведінку ліжко починає асоціюватись з безсонням, і надалі людині все складніше заснути. Для того, аби заснути, людині треба до 15 хвилин, а якщо цього не вдалося зробити, то треба встати з ліжка, змінити обстановку і зробити щось бездумне – наприклад, зібрати та скласти свої шкарпетки.

Міф №5: Можна перезавести будильник на декілька хвилин

Дослідники кажуть – коли дзвонить будильник, то треба одразу вставати, бо в разі, якщо ви заснете ще на декілька хвилин, цей сон буде дуже неякісним. Учені рекомендують розкрити штори та отримати якнайбільше яскравого світла.

Міф №6: Хропіння не є небезпечним

Автори дослідження зазначають, що хропіння може бути не шкідливим, але також може призвести до апное уві сні – коли стінки горла розслаблені та звужуються, що може викликати короткострокову зупинку дихання.

Люди з такими проблемами більш схильні до виникнення високого тиску, нерегулярного серцебиття та серцевого нападу чи інсульту. Про цю небезпеку може сигналізувати гучне хропіння.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *