ОСТАННІ НОВИНИ

Із вікна зробили двері: завтра мерія знову візьметься відновлювати фасад пам’ятки на Левицького

Соломія Головіна

|

Личаківська районна адміністрація візьметься знову відновлювати фасад пам’ятки на вулиці Левицького, 10, де з вікна зробили двері. Роботи були призупинені 9 квітня власником квартири, який викликав на місце поліцію. Однак вже завтра у мерії їх обіцяють відновити. Таке рішення прийняли сьогодні, 11 квітня, під час засідання адміністративної комісії щодо цієї ситуації, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як пояснив журналістам заступник міського голови Львова з питань розвитку, голова адміністративної комісії Андрій Москаленко, раніше власник давав обіцянку про відновлення фасаду, але цього не відбувається.

«Ми прийняли рішення, що зробимо це коштом міста, а потім виставимо йому рахунок. Натомість власник викликав поліцію, роботи на місці були унеможливлені», – зазначив він.

Андрій Москаленко зауважив, що власник приміщення продемонстрував довідку з БТІ, згідно з якою на місці вікна є вхід.

«Однак вона має дивну дату – 2 квітня 2019 року, тобто вже після того, як цей вхід був вибитий. Вони просто по факту зафіксували, що там є вхід», – пояснив посадовець.

Під час засідання комісії члени вирішили, що Личаківська районна адміністрація має завершити закриття вибитого входу, а управління охорони історичного середовища замовити комплексний проект відновлення цього будинку як пам’ятки.

Водночас Андрій Москаленко наголосив, що у Личаківській районній адміністрації вже завтра готові взятися за продовження робіт.

«Чому ми хочемо закрити цей вхід? Тому що якоїсь однієї ночі можуть з’явитися сходи, після того слідує звернення до певної інстанції, і це все узаконюється. Тому хочемо попередити такі можливі дії в тому, щоб не було технічно можливо встановити ці сходи. А після того, як закриємо вхід, ми розробимо комплексний проект відновлення», – пояснив посадовець.

На питання щодо того, чи варто очікувати завтра чергових перешкоджань зі сторони власника, Андрій Москаленко відповів, що «поки нема жодного документу, який унеможливлює відновлення».

«Можливо, завтра з’явиться якийсь новий документ, який скаже, що цих робіт проводити не можна…Якщо будуть якісь приписи поліції, ми звісно дотримуватимемося цього», – додав він.

Що стосується самого власника Юрія Березовського, то він вмиває руки від цієї ситуації, пояснюючи, що ці дії вчиняв не він, а орендар.

На питання, чи збирається розривати договір оренди, він відповів:

«Ми подумаємо на тим, якщо буде доведено, що дії орендаря були неправильні. Звісно, є ознаки цього, але ми проаналізуємо цей факт, думатимемо над цим питанням і будемо розривати договір. Але потрібно повністю встановити всі обставини».

За його словами, загалом по цій пам’ятці архітектури є багато інших порушень, але у мерії «бачать лише питання входу, на інші вони не хочуть звертати увагу».

На питання Андрія Москаленка, чи будуть далі вчинятися дії щодо перешкоджання робіт із закладання цеглою вибитого входу, Юрій Березовський відповів, що все має проводитися лише у встановленому законодавством порядку.

Своєю чергою очільниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко продовжила допитуватися, чи власник і його орендар продовжуватимуть свої роботи на фасаді.

«Я нічого не робив і робити не буду. За орендаря свого я не відповідаю взагалі. На моє переконання, ніяких робіт зараз робитися не буде. Я кажу це як власник, думаю, це також стосується і орендаря. Я б хотів, щоб ви зі своєї сторони також не вчиняли ніяких робіт. Що зроблено, то вже зроблено. Той орендар зараз взагалі боїться через те, що здійнявся такий галас. Однозначно чітку крапку в цій ситуації має поставити суд», – пояснив Юрій Березовський.

Також додамо, що власник подав до суду на Львівську міську раду, управління історичного середовища та Личаківську районну адміністрацію.

«Людина, яка сама зруйнувала пам’ятку, тепер позивається до міськради, що це вона зробила. Така позиція є абсурдною», – обурився Андрій Москаленко.

Своєю чергою сам власник Юрій Березовський прокоментував цю ситуацію так:

«Позов стосується вимоги провести повний аудит будинку, встановити всі пошкодження, привести його до попереднього автентичного стану… Ми мусимо звернутися до архівних документів, подивитися, в якому стані будинок був запроектований, і привести його до попереднього стану».

Нагадаємо, комісія Львівської міської ради прийняла рішення накласти штрафи на власника і орендаря приміщення на вулиці Костя Левицького, 10, який з вікна зробив двері. Окрім того, члени комісії вирішили відновити фасад цього будинку силами міста.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *