ОСТАННІ НОВИНИ

Епіфаній спростував чутки про вказівку священикам згадувати під час проповідей Порошенка

Наталя Дуляба

|

До Львова із першим офіційним архіпастирським візитом приїхав предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній. Під час зустрічі із журналістами він прокоментував чутки про те, що ієрархам ПЦУ нібито надходила вказівка від Адміністрації Президента згадувати під час богослужінь чинного Главу держави Петра Порошенка. Про повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Митрополит Епіфаній зауважив, що ПЦУ не дають жодних вказівок із Адміністрації Президента. І під час богослужінь священики не вдаються до жодної агітації, а лише моляться за те, аби в Україні пройшли чесні, демократичні вибори. Заразом вірян можуть лише закликати прийти на вибори.

«Ми з ним (Порошенком, – ред.) практично не зустрічаємося, і з Адміністрації Президента нам не дають вказівок. Я не вірю, що владикам телефонували з Адміністрації Президента і давали вказівки згадувати ім’я Петра Порошенка під час богослужінь. Звичайно, що ми вдячні Петру Олексійовичу за те, що він зробив багато для того, аби ми отримали автокефалію Української Православної Церкви. Ми цього не приховуємо, бо це буде несправедливо, якщо ми забудемо ті добрі справи, які були зроблені до цього часу… Адже за останні п’ять років зроблено вже дуже багато, і Томос є й заслугою Петра Порошенка. Ми повинні бути вдячні і говорити про це, адже це – історичний факт. Навіть у Томосі прописане ім’я чинного президента, і це вже ніхто не зможе викреслити з історії. Ми говоримо цю правду, але ми не пропагуємо», – розповів Митрополит Епіфаній.

Він також підкреслив, що перший тур чергових виборів Президента України пройшов мирно і демократично, тож зараз Православна церква молиться за те, аби таким був і другий тур.

«Загалом ми згадуємо про те, щоб в Україні пройшли чесні і справедливі вибори. Ми закликаємо, аби люди прийшли і виконали свій громадянський обов’язок, зробили той вибір, який вони вважають за необхідне. Ми молимось і віримо, що Господь проведе все так, щоб і другий тур виборів пройшов мирно, спокійно, у демократичний спосіб, як це було під час першого туру. Напевне, це вперше в історії, що ми змогли провести чесні, відкриті і демократичні вибори, це засвідчили іноземні спостерігачі», – додав предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо, Митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) обрали на пост предстоятеля єдиної Православної церкви України 15 грудня 2018 року під час Об’єднавчого собору. 

5 січня у Стамбулі Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної Церкви України. А 6 січня Вселенський патріарх Варфоломій передав цей документ митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *