ОСТАННІ НОВИНИ

До Великодня планують знести незаконну 7-поверхівку на Личаківській

Вероніка Рой

|

До Великодня планують демонтовувати самовільно зведену 7-поверхівку, яка знаходиться на вул. Личаківській, 259 у Львові. Про це сьогодні, 5 квітня, під час брифінгу розповів мер Львова Андрій Садовий, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«До Паски все має бути виведено під нуль, все має бути зачищено…Ця ділянка є у приватній власності, оскільки місто зараз витрачає бюджетні кошти на демонтаж цієї будівлі, то ми будемо мати наступний позов до власника цієї земельної ділянки. І я думаю, що ми відсудимо цю власність. Вона перейде у власність громади», – сказав він.

Як розповів начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області Юрій Сало, на даний час на цьому об’єкті демонтовані всі вікна, знесено покрівлю та останній поверх будинку.

«З бюджету Львова виділено більше 2 млн грн на демонтаж цього об’єкту. Кошти, які витратять на знесення даного будинку, будуть стягуватися з боржника. Відповідно буде звертатися стягнення на кошти боржника, його рахунки, на рухоме чи нерухоме майно. І вподальшому будуть відшкодовані повністю витрати, які понесло ДАБІ на авансування витрат на знесення будинку», – розповів він.

За словами керівника юридичного відділу Інспекції Держархбудконтролю м. Львова Святослава Кіндратіва, ділянка, на якій зведений цей будинок, призначалася під будівництво індивідуального житлового будинку. Також він зауважив, що об’єкт збудували без проектної документації, без експертизи, дозвільного документ та містобудівних умов та обмежень.

«Коли ми отримали рішення про знесення, то перед початком робіт було залучено ліцензованих осіб, які провели обстеження даного будинку та надали висновки щодо його стану. За результатами такого обстеження було виявлено, що фундамент будинку і самі несучі конструкції мають значні пошкодження. В найгіршому стані  – один з кутів будинку, який зараз є похиленим та аварійним. Експертами було надано висновок, що даний будинок не може вподальшому експлуатуватися, оскільки може не витримати навантаження, яке на нього покладене», – додав Святослав Кіндтратів.

Додамо, що Львів – це перше місто в Україні, коли почали зносити багатоквартирний будинок, збудований без документів.

Нагадаємо, що рішення знести самочинну багатоповерхівку прийняв Личаківський районний суд ще у 2017 році, однак тривалий час забудовник, ТзОВ «Лідер Моноліт», оскаржував його. Наприкінці 2018 року Восьмий апеляційний адміністративний суд м. Львова не задовільнив апеляцію фірми і також зобов’язав її знести житловий будинок на вул. Личаківській, 259. Цей випадок є першим у Львові, коли Інспекція ДАБК отримала перемогу в суді з позовом про знесення самочинно збудованого об’єкта.

На знесення багатоповерхівки на вул. Личаківській, 259 мерія вже виділяла майже 3 мільйони гривень, а нещодавно додала ще майже півмільйона гривень. Витрачені кошти на демонтаж потім планують стягнути із забудовника.

Зазначимо, що у соцмережах деякі львів’яни неодноразово наголошували, що квартири у цьому будинку було б доцільніше віддати черговикам Львівської міськради, зокрема бійцям АТО. Втім зробити це неможливо через законодавчі проґалини та незадовільний стан самої багатоповерхівки.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Лідер Моноліт» зареєстроване за місцем скандальної багатоповерхівки – на вул. Личаківській, 259. Його засновником є бізнесмен, власник «Львівського холодокомбінату» Богдан Копитко.

Основний вид діяльності компанії вказаний як будівництво житлових і нежитлових будівель, розмір її статутного капіталу становить 4 мільйони гривень.

Як повідомляв Львівський портал, влітку 2016 року на Богдана Копитка чинили замах. У підриві автомобіля підозрювали п’ятьох осіб. Внаслідок вибуху тоді загинули три людини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *