ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська фірма хоче викупити приміщення кінотеатру «Дзвін», де мерія збирається відкрити музей Гідності

Наталя Дуляба

|

ТзОВ «Дзвін і К» вимагає, щоб Львівська міська рада не відкривала музей Гідності у приміщенні колишнього кінотеатру «Дзвін», що на вул. Шептицьких, 45. Про це сьогодні, 2 квітня, на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, передає Львівський портал.

 

«Львівська міська рада прийняла ухвалу про створення музею Гідності у Львові. Цей музей має бути розміщено в приміщенні міського кінотеатру Дзвін, який вже довший час не функціонує. Натомість сьогодні отримав лист, скерований на ім’я міського голови від якоїсь ТзОВ «Дзвін і К». У ньому фірма вимагає не підписувати ухвалу про створення музею Гідності і погрожує тими чи іншими діями», – написав Андрій Москаленко.

В листі також вказано, що зараз Господарський суд Львівської області розглядає позов ТзОВ «Дзвін і К» до управління комунальної власності міськради Львова щодо майнового комплексу колишнього кінотеатру «Дзвін». Підприємство вимагає, аби управління провело оцінку цих приміщень та підписало з ним договір оренди. Однак в подальшому фірма хоче викупити з комунальної власності міста цей об’єкт.

Зазначимо, що у 2013 році Львівська міська рада приймала ухвалу, згідно з якою ТзОВ «Дзвін і К» мало отримати на 10 років в оренду приміщення на вул. Шептицьких, 45 «для проведення статутної діяльності». Втім тоді умовою було виділення приміщень площею не менше 300 кв м для музею С. Бандери.

Оскільки правовий статус майнового комплексу кінотеатру «Дзвін» є предметом спору у суді, ТзОВ «Дзвін і К» просить міську раду не створювати там музею Гідності і не передавати приміщення новоствореному однойменному комунальному підприємству. Якщо мерія не відреагує на звернення, підприємство попереджає, що звертатиметься у правоохоронні органи.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Втім як наголосив Андрій Москаленко, у колишньому кінотеатрі «Дзвін» таки облаштують музей Гідності.

«Дуже прикро, що хтось собі може дозволити такі листи. Позиція Львівської міської ради є однозначною: виключно згідно з чинним законодавством там буде сучасний музей Гідності, а не якийсь бар чи багатоповерхівка. Тому, шановні бізнесмени з ТзОВ, чи ті, хто за ТзОВ стоїть, заспокойтесь», – додав Андрій Москаленко.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Дзвін і К», яке займається демонстрацією кінофільмів, існує з 2003 року. Воно зареєстроване на вул. Шептицьких, 45.

Засновниками підприємства є Марія Драчук (80%), Андрій Драчук (7%), Оксана Деревецька (7%) та Наталія Денисенкова (6%). Розмір статутного капіталу становить 18 500 грн.

Нагадаємо, про відкриття Меморіального музею Гідності у приміщенні колишнього кінотеатру «Дзвін» стало відомо у листопаді 2018 року. Проте цей процес у мерії відтермінували, бо вже тоді було відомо, що на це майно тепер претендує підприємство, створене із членів колективу колишнього кінотеатру.

У березні цього року мерія створила комунальне підприємство, яке займеться створенням цього музею на місці занедбаного кінотеатру «Дзвін».

Як повідомляв Львівський портал, приміщення кінотеатру «Дзвін» під музей Гідності вибрали неспроста. Ще навесні 2017 року міська рада ліквідувала три старі кінотеатри, в тому числі й «Дзвін». Відтак інвентаризаційна комісія погодила облаштування нового музею саме у цьому приміщенні.

Меморіальний музей Гідності має бути комунальною установою Львівської міської ради. Попередньо його планували зареєструвати до 1 червня 2019 року.

Нагадаємо, кінотеатр «Дзвін» збудували у 1950-х роках замість зруйнованого під час II Світової павільйону кінотеатру «Ґражина». Він був першим літнім кінотеатром. Згодом його перейменували на «Маяк», і він спеціалізувався на показі індійських фільмів. Сучасну назву «Дзвін» кінотеатр отримав вже у роки незалежності.

Загальна площа кінотеатру становить майже 700 кв м, у 2007 році до нього добудували приміщення та ініціювали передачу в оренду під мистецько-культурний центр та музей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *