ОСТАННІ НОВИНИ

Майже 60% українців не вірять у чесні вибори, – опитування

Наталя Дуляба

|

Майже 60% громадян України не вірять, що вибори президента будуть чесними. Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 20 по 26 березня, пише Уніан.

 

Згідно з даними дослідження, лише 31% респондентів вірить у чесність виборів, тоді як 59% впевнені у протилежному, решті опитаних було важко відповісти на це питання. Водночас соціологи зазначають, що у серпні 2018 року віри у чесність виборів було ще менше – 17%, а впевненості у нечесності виборів більше – 70%.

За даними опитування, більшість громадян довіряють результатам екзит-полів: довіряють – 55%, не довіряють – 35%, не визначилися – 10%. Довіра до результатів екзит-полів характерна для виборців усіх рейтингових кандидатів.

У зміну ситуації в країні на краще внаслідок президентських виборів вірить 56% громадян, ще 16% впевнені, що нічого не зміниться, і лише 10% прогнозують зміну ситуації на гірше. Соціологи зазначають, що оптимізм істотно зріс, якщо порівняти із серпнем 2018 року, коли лише 36% українців вірили у зміни на краще, а 30% вважали, що нічого не зміниться.

Впевненість, що вибори президента змінять ситуацію на краще переважає в усіх регіонах України: найбільше – на заході (69%), значною мірою – в центрі (66%) та на півдні (53%), а от на сході оптимізму значно менше: 37% впевнені, що ситуація зміниться на краще, 16% – що будуть зміни на гірше, 20% вважають, що нічого не зміниться і ще 26% не мають певної думки.

Під час дослідження було опитано 1,6 тис. респондентів на всій території України, крім окупованих територій. Статистична похибка не перевищує 1,7%-3,7%.

Як повідомляв Львівський портал, вибори Президента України відбудуться вже цієї неділі, 31 березня. Загалом участь у них хотіли взяти 44 кандидати. Втім після того, як кілька осіб зняли свої кандидатури, список звузився до 39 людей. Із остаточним переліком осіб, що хочуть стати Президентом України, можна ознайомитися тут.

На Львівщині за президента голосуватимуть майже 2 мільйони виборців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *